БЕОГРАД - Четворочлана група осумњичених за рачунарске преваре и прање новца којом су једну банку током априла оштетили за 15 милиона динара ухапшена је у сарадњи полиције и тужилаштва за високотехнолошки криминал.

Ухапшени су Н. Р. (1974), Р. Ц. (1978) из Краљева, Н. Ј. (1996) из Чачка и Ј. Р. (1974) из Београда.

Сумња се да су они, током априла ове године, вршили фиктивне уплате са рачуна различитих иностраних фирми на своје рачуне у једној банци, а потом их сторнирали.

Уплате су вршили преко клонираних виртуелних ПОС терминала помоћу којих су уплате приказане као стварне, односно није приказано да су уплате сторниране, саопштено је из МУП-а.

Потом су они, како се сумња, тај новац пребацивали на друге банкарске рачуне у иностранству или их подизали са банкомата пре него што је банци која им је омогућила коришћење новца стигла потврда о повраћају средстава односно обавештење да су уплате биле сторниране.

На тај начин банка је оштећена за више од 15.000.000 динара.

Полиција је приликом претреса станова и других просторија које су осумњичени користили пронашла и одузела информатичку опрему за коју се сумња да је коришћена за извршење ових кривичних дела, као и техничку и информатичку робу за коју се сумња да је купљена од овог новца.

Осумњиченима се на терет ставља да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, превара и прање новца.

У року од 48 часова ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.