Враћали су се са тренинга и ПОЖЕЛЕО је да га друг СЛИКА НА ВАГОНУ: Детаљи трагедије у Панчеву, Л. А.(12) УБИО напон док је ПОЗИРАО!

Ш. М.

понедељак, 25. 05. 2020. у 22:02

Враћали су се са тренинга и ПОЖЕЛЕО је да га друг СЛИКА НА ВАГОНУ: Детаљи трагедије у Панчеву, Л. А.(12) УБИО напон док је ПОЗИРАО!

Вагони на којима је настрадао дванаестогодишњи Л. А. Фото Н.Скендерија и Инстаграм

Преко ове пруге људи и деца који се враћају са тренинга свакодневно пролазе и провлаче се испод вагона, јер на тај начин знатно скраћују пут
ТЕШКА несрећа догодила се у недељу око 18 часова на железничкој станици Панчево Варош, када је од струјног удара из контактне мреже, напона 25.000 волти, смртно страдао дечак Л. А. (12) из панчевачког насеља Котеж. Према незваничним информацијама, до трагедије је дошло када се малишан, враћајући се са тренинга са другом из оближњег Спортског центра, попео на један од паркираних вагона како би га овај фотографисао.

Репортери "Новости" посетили су Панчевачку станицу Варош, на којој је дечак трагично настрадао, а, како су за наш лист рекли становници овог дела града, одмах је позвана Хитна помоћ.

- Удар који смо чули био је изузетно јак - потресно прича један од комшија. - Изашли смо напоље, а призор је био ужасан. Одмах смо алармирали Хитну помоћ, али лекари су могли само да констатују смрт несрећног детета. Преко ове пруге људи и деца који се враћају са тренинга свакодневно пролазе и провлаче се испод вагона, јер на тај начин знатно скраћују пут. Чак су писане петиције да се вагони склоне ради безбедности, али то до данас није урађено.

ГОДИШЊЕ СТРАДА БАР ТРОЈЕ НА српским железницама годишње од струјног удара из контактне мреже настрадају од три до четири особе. То су углавном млади, а у смрт одлазе због непромишљености и радозналости, а последњих година и због жеље за што бољим кадром за селфи. Из предузећа "Инфраструктура железнице Србије" годинама упозоравају да кроз контактну мрежу пролази струја напона од 25.000 волти. Надаље наглашавају да није неопходно да се додирне жица контактне мреже, већ је за несрећу довољно само да се уђе у струјни лук који може бити удаљен и неколико метара од контактне мреже. Зато напомињу да људи буду обазриви и да се не пењу на вагоне. (З. Р.)

Ватрогасне екипе, према речима очевидаца, више од два сата одвајале су тело несрећног дечака од цистерне-вагона, а другар који је био са њим, није могао да прича од шока. Како смо сазнали, он није ни видео тренутак када је несрећни Л. А. настрадао, јер је журио да прво пребаци бицикла преко пруге.

Комшије породице преминулог дечака потресене су због трагедије која се догодила, а једна комшиница је за несрећу сазнала од нас:

- Не могу да верујем, знам ту породицу врло добро. Он је живео са мајком, док му је бака становала у суседној згради. Стварно је био добро дете, можда мало несташан, што је и нормално за децу његовог узраста. Био је жељан живота и на крају се десило оно најгоре. Често сам га сретала када је долазио из школе или тренинга и увек би се љубазно јавио.

Кроз контактну мрежу пролази струја јачине 25.000 волти, а како су нам рекли запослени, да би се несрећа догодила није потребно да се додирне жица контактне мреже, већ је довољно да се уђе у струјни лук који може бити удаљен неколико метара од ње.

Полиција је на месту догађаја обавила увиђај и о свему је обавештено надлежно тужилаштво у Панчеву. "Железница Србије" изразила је жаљење због ове трагедије и породици упутила саучешће.

Коментари (15)

Rade

26.05.2020. 00:02

Postoji li uopste neki natpis,upozorenje neko koje bi klince upozorilo.Napisati tablu.Evo u novinama citamo o strujnom luku od par metara.Pise li to negde kod vagona jasno I vidljivo.

pancevac

26.05.2020. 02:59

@Rade - postoji li uopste tabla ili upozorenje koje bi odvratilo dete od 12god da se ne popne na vagon ako je naumilo to?zid od 5m da tuda vise niko ne moze da prodje

DuckyDuck

26.05.2020. 06:15

@Rade - Vrlo verovatno postoje generička upozorenja na opasnost od visokog napona i strujnog udara. Obično piše "Opasnost! Visoki napon". U suštini, to upozorenje bi trebalo da bude dovoljno da se ne zadržavamo u blizini izvora visokog napona bez preke potrebe. A sve i da postave toliko upozorenja dovoljnih da se napiše jedan roman, uvek će se nažalost naći te 3-4 osobe godišnje koje ih neće pročitati ili će misliti da su imune na upozorenu opasnost, pa će da upotpune statistiku.

Pancevo Varos

26.05.2020. 07:43

@Rade - Oznake i obavestenja postoje , ali je pitanje sta deca traze na vagonima i na zeleznici.Da li roditelji znaju gde deca lutaju kad izadju iz kuce, moram reci , ja sam bio u smeni kad je decak nastradao , cudo da ovakvih slucajeva nije bilo vise , svi prelaze preko vagona a stanica nije ogradjena. Steta za mlad zivot .

cnct56

26.05.2020. 08:18

@Rade - Ne pise Rade, kada pocnu stradati njihova deca pisat ce! Za ovako nesto neko mora ici u zatvor to je sigurno, svako mesto koje je opasno po zivot mora biti zasticeno a pogotovo od znatizeljne dece!

Igor

26.05.2020. 09:00

@Rade - Sva "deca" to znaju, narocito ona koja zive blizu pruge ili imaju potrebu da je prelaze cesto. Navodnici zato sto to vise nisu deca koja ne znaju nista nego je to 6. ili 7. razred. Nikakav natpis nece promeniti ishode koje vidimo. I ja sam kao klinac imao kontakata s prugom i sa vagonima, ali mi nikada na pamet nije palo da se penjem gore.

Dule

26.05.2020. 11:58

@Rade - Ajde ne lupetaj. Čija njihova deca?Na svakih nekoliko desetina metara ima upozorenje o visokom naponu. Drugo , ne želeći da krivim dete, postavljam pitanje, da li je baš morao da se penje na vagon, deca njegovog uzrasta moraju znati da je to opasno po život. Zašto bi zbog njegove znatiželje ili promišljenosti bilo ko išao u zatvor.

Ja

26.05.2020. 14:43

@Rade - Ma da, deca su kriva sto ginu po opasnim, neobezbedjenim vagonima, koji ne koriste nicemu, osim sto usmrcuju ljude!

Перица из вароши

26.05.2020. 01:47

Нажалост слика није могла жалоснија бити !!!!!!!!!!!!!!!

politikant

26.05.2020. 03:10

"Kroz kontaktnu mrežu prolazi struja jačine 25.000 volti" To nije jacina struje, to je napon ili potencijal. Jacina struje se meri u Amperima i zavisi od otpora (omi) strujnog kola.

Miša zaštita

26.05.2020. 08:26

Strašna tragedija, nažalost koja se ponavlja. Posledica ne poznavanja opasnosti od električne struje. U školski program od najnižih razreda treba uvesti sadržaje o opasnostima iz okoline (električna struja, saobraćaj, hemikalije, požari i eksplozije, oružje, eksplozivi. opasne površine, visine....sa merama zaštite)

уча

26.05.2020. 09:29

@Miša zaštita - У основној школи наши ђаци уче да је "Наизменична струја, напона преко 50V потенцијално опасна по живот и здравље"

Sabahudin

26.05.2020. 13:03

@Miša zaštita - Ovo ste apsolutno u pravu. Možda bi valjalo neku peticiju napraviti,da potpiše bar desetak hiljada građana ili preko neke stranke uticati na izmenu programa.