ПРЕД Вишим судом у Сремској Митровици данас је неправоснажном пресудом Зоран Целић (58), из Окучана, у Републици Хрватској, осуђен на 15 година затвора због убиства Лазе Ромчевића (70), из Хртковаца, код Руме, када је несрећном старцу отето више од 20.000 евра.

Злочин се десио дан пред дочек Нове 2017. године. Две особе, од којих је једна, како се тврди, био Целић, упале су увече у дом Ромчевића преко дворишта из суседне куће, у којој нико није живео. Везали су Лазу и његову супругу Саву пластичном жицом и облепили им уста селојтепом. Разбојници су затим испретурали ствари и пронашли кофер са парама и важним документима и потом побегли.


Старица је некако успела да се одвеже и оде код комшинице, одакле је позвала полицију, али несрећном старцу није било спаса. Обдукционим налазом је утврђено да је седамдесетогодишњак приликом пљачке доживео инфаркт. Током суђења, Целић није открио ко му је био помагач у овом разбојништву, због чега полиција и даље трага за његовим саучесником.


Мештани Хртковаца су навели да су старци били штедљиви, откако су дошли ратних деведесетих из Осијека у ово село. Сава је радила у Немачкој, где је стекла пензију, али како су говорили пријатељи овог брачног пара, новац је увек давала Лази, који га је "штековао".