ТОКОМ 35 месеци примене Закона о спречавању насиља у породици, надлежни су размотрили чак 141.529 случајева - саопштило је Министарство правде поводом 18. маја, националног Дана сећања на жене жртве насиља.

До априла ове године, тужилаштва су предложила 50.990 хитних мера, од којих су судови усвојили 50.127. Статистика, према којој су жене у највећем броју жртве породичног насиља (92 одсто случајева), како наводи Министарство правде, и даље нас опомиње због чега је неопходно да цело друштво стане на страну борбе против насиља у породици и насиља над женама.

Само у Основном тужилаштву у Младеновцу, на пример, за првих 12 дана маја покренуто је шест поступака због насиља у породици, што значи да се ово кривично дело практично дешавало сваког другог дана у сеоским срединама око Сопота и Младеновца. Тако су протеклих дана због насиља у породици приведени Ј. А. из Поповића, П. М. из Неменикућа, Г. Д. из Ковачевца, С. С. из Пружатовца, П. Н. из Велике Иванче и М. Н. из Јагњила. Свима њима одређен је притвор до 30 дана.

НЕ ОКРЕЋИТЕ ГЛАВУ Од почетка година, жртве позивале СОС телефон 1.012 пута - рекао је директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић. Поводом Дана сећања на жене жртве насиља, министар за рад Зоран Ђорђевић посетио је просторије Националног СОС телефона за жене са искуством насиља. Он је апеловао да грађани не окрећу главу пред немилим сценама и да сви они који сведоче насиљу треба то да пријаве надлежним институцијама или да позову 0800222003 како би добили помоћ. - СОС број је и превентива, јер свако ко почини насиље, мора да зна да излазимо на терен истог тренутка када примимо позив и да се читав поступак процесуира - рекао је Ђорђевић.

Како нам је речено, насилници су мушкарци, осим у једном случају где је дете жртва, а починилац мајка. У осталих пет случајева жртве су супруге, мајка, па и таст. Занимљиво је да су сва петорица насилника у време извршења кривичног дела били под дејством алкохола, а њихове жртве овај пут су "прошле" са лаким телесним повредама. Осумњичени се терете да су осим физичког, користили и претње и психичко насиље.

Глави тужилац у Младеновцу Иван Конатар каже нам да су од почетка године имали 31 кривичну пријаву за насиље у породици.

- У таквим случајевима је неопходно да се хитно реагује, пре свега због опасности од понављања дела - каже нам Конатар. - Сви ти предмети се разматрају у склопу Групе за координацију, коју уз Тужилаштво чине још полиција и Центар за социјални рад. Ту се разматра на који начин да се пружи подршка и помоћ жртвама.

Да често у сигурним кућама бораве жене из Младеновца које су жртве насиља сведочи нам координаторка "Сигурне куће" Весна Станојевић. Мада напомиње да младеновачки крај по том проблему не одудара много од, рецимо, Гроцке или других приградских београдских општина.

- То насилничко понашање је врло често научено, јер су га многи мушкарци док су одрастали видели у својим примарним породицама - каже нам Станојевићева. - Они чак мисле да је то нормално и ако им нико не каже да то не смеју да раде, биће насилни према другим члановима породице.

Станојевићева указује и да у већини оваквих случајева жене касније повлаче изјаве након чега се поступак обуставља:

- Ми немамо информације шта се дешава кад насилник изађе из притвора. Морао би да постоји неки надзор тих породица и да му се јасно скрене пажња да га надгледају.