Е, САД нек се швалеришу! - изговорио је наводно Предраг Гњидић (53) пошто је на земљу спустио аутоматску пушку, из које је само неколико тренутака раније усмртио своју супругу Браниславу (49), директорку Основне школе "Сава Шумановић" у Ердевику, и школског возача Мирослава Бојића (55). Њих двоје убијени су у петак ујутру на својим радним местима рафалима из аутоматског оружја.

Због сумње да је извршио двоструки злочин, Предрагу су лисице стављене на руке у школском дворишту. Према првим информацијама из истраге, он је најпре усмртио Браниславу, а затим и Мирослава, јер је наводно сумњао да су њих двоје више година у љубавној вези.

Крвава драма, која је потресла Ердевик, започела је око 9.30, када је Предраг са аутоматском пушком улетео у школу и испалио најпре рафал у Браниславу, са којом има двојицу синова. Затим је усмртио и Бојића, који последње три године ради као возач у школи, а онда је изашао из школске зграде, одложио оружје и предао се полицајцу који га је већ држао на нишану.

ОРУЖЈЕ ПРЕДРАГ Гњидић запослен је у Шумском ловишту "Моровић". Они који га познају, кажу да су га приче о неверству супруге дуго тиштиле.
- Он је водио људе у лов, а и сам је био љубитељ овог спорта, па није чудно што је имао оружје у поседу - сматрају његови пријатељи.

- Предраг је ушао у школу, јер је знао да је Бранислава унутра. Најпре се попео на други спрат, а када је видео да је промашио њену канцеларију, спустио се спрат ниже. Наводно је на степеништу срео секретарицу Весну В. Протрчао је и кроз зборницу, а затим улетео код супруге и рафалном паљбом је усмртио док је била сама у канцеларији и седела за столом - говори наш саговорник из истраге.

Чим је завршио крвави пир над супругом, Предраг се спустио у приземље, где је затекао Бојића како седи са домаром школе Бранком М.

- Ушао је без речи и сасуо рафал у Мирослава, на срећу не повредивши домара, који је још у шоку - говори наш саговорник.

Бранислава Гњидић и Мирослав Бојић Фото Приватна архива

Док је унезверено трчао по згради, Предрага је срела спремачица, а када је чула прве пуцње, уплашила се и одмах отрчала у полицијску станицу, која се налази прекопута школе, испричавши шта је видела и додајући: "Сигурно је нешто урадио."

Полицајци су одмах отрчали према школи, да би се веома брзо један од њих сусрео са убицом очи у очи.

- Он је изашао, можда је хтео и да бежи, али му је речено да одложи оружје и да се преда, што је он брзо и урадио. Одложио је пушку на бетон и без опирања стављене су му лице на руке - сазнајемо у полицији.

Мештани Ердевика са којима смо разговарали кажу да су све троје познавали као фине, добре и узорне људе, и да нико од њих није могао ни да претпостави да ће се овако нешто догодити. Макар и љубомора била повод. Како сазнајемо, у овој породици никада није било пријава за насиље.

- Браниславина мама Олгица родом је из Ердевика. Она је била удата у Призрену и после развода, са ћерком и сином Браниславом се вратила у родно место. Овде се поново удала са финог човека Југомира, са којим нема деце. Њен старији син умро је пре неколико година од рака плућа, јадна жена остала је без обоје деце - говори нам мештанка, која није желела да јој име спомињемо.

Трагови на месту убиства

И за Мирослава Бојића, Ердевичани који су га познавали имају само речи хвале. Кажу да се пре око седам година развео од жене са којом има две ћерке. Једно време је био фудбалски тренер у ФК Раднички у Шиду, а онда га је Бранислава, када је постављена за директорку школе, запослила као возача да довози наставнике из Шида на посао и враћа их назад до кућа.


ЉУБОМОРА НАЈВЕРОВАТНИЈИ МОТИВ

ПРЕМА незваничним информацијама, мотив злочина највероватније је љубомора.

- Дуго се причало да су у љубавној вези, они то чак нису ни крили. Бранислава је причала да њен брак не ваља. Само Петар зна шта се дешавало - каже један од познаника брачног пара.

Брачни пар Гњидић иза себе је оставио двојицу синова, старих 17 и 23 године.