Тужилаштво у Чонграду у Мађарској подигло је оптужницу против троје људи који су покушали да прокријумчаре 18 килограма марихуане из Србије у Мађарску и то параглајдером. Један од чланова банде ухапшен је недуго пошто је параглајдером прешао границу, јер му се услед квара на мотору, параглајдер срушио у шуму недалеко од села Тисасигет.


Иако су испрва медији објавили да је реч о српском држављанину, испоставило се да је границу прелетео држављанин Мађарске З. М., који живи у пограничној области, а да су му наши држављани помагали да изведе ово несвакидашње кријумчарење.


Наиме, тројка која је оптужена за кријумчарење дроге, познаје се већ дуже време и заједно су радили у једној фирми у Сегедину. Користећи своје познанство, али и ресурсе и љубав према параглајдингу, договорили су се да на веома необичан начин пребаце дрогу преко границе.


Екипа је од маја 2018. године више пута прешла српско-мађарску границу, како би пронашли погодан терен за узлетање, односно слетање. На крају су изабрали да се акција одигра недалеко од Хоргоша. Како пишу мађарски медији, кријумчари су потом у августу исте године отпутовали за Нови Сад где су набавили 18 килограма марихуане коју су спаковали у црну кесу. Дрогу су оставили у скровишту недалеко од границе, а потом су прешли у Мађарску.


Потом су, после два дана, поново отпутовали у Србију и пребацили дрогу близу места узлета и тамо је сакрили. Потом су се опет вратили у Мађарску.


Чекали су две недеље, а онда су 30. августа отпутовали до места за полетање код Хоргоша. Ту су спремили параглајдер и чекали су да падне мрак. Око 20 часова, један од њих је сео у моторизовани параглајдер, који је био пун дроге и прелетео је српско-мађарску границу. Међутим, недуго након преласка границе мотор је почео да штуца. Летач је некако успео да га поврати, али је после само неколико десетина метара мотор поново заштуцао, а потом и цркао. Параглајдериста се срушио у шуми неких 600 метара од граничног појаса, у шуму крај села Тисасигет.

Сав изломљен скривао дрогу


Мушкарац, иако тешко повређен у паду, услед ког му је пукла и репна кост, скупио је довољно снаге и кренуо да сакрива дрогу у шуми. Убрзо је стигла гранична полиција, а преступник је покушао да се сакрије у некој јами коју је пронашао међу дрвећем. Међутим, полиција га је убрзо пронашла и транспортовала у болницу. Дрога тада није пронађена.


Прочитајте и: Filmsko krijumčarenje: Srbin paraglajderom prenosio drogu preko granice, srušio se u Mađarskoj (FOTO)


У зору се полиција вратила на место несреће и кренула да чешља шуму. Убрзо је пронађена скривена марихуана.


Две године након овог бизарног кријумчарења, против параглајдерске тројке је подигнута оптужница која их терети за кријумчарење велике количине дроге и незаконити прелаз државне границе.


(Телеграф.рс)