ОБРЕНОВАЧКИ кик-боксер Филип Р. (20), који је у среду, око 19 сати, аутомобилом провалио жичану ограду и улетео у Прихватни центар за мигранте у овом граду, ухапшен је и одређено му је задржавање до 48 сати, потврдио је МУП. Паника коју је изазвао међу мигрантима полако се стишала, као и претходних дана Војска Србије контролише све прилазе објекту, али бура и сукоби на друштвеним мрежама не јењавају.


Док Филипу стиже на стотине порука подршке на фејсбук профилима попут "Стоп насељавању миграната", све је више и оних који осуђују расизам и нетолеранцију.

На снимку који кружи друштвеним мрежама, а који је у току помахнитале вожње снимао сам младић, види се како аутомобилом прво пробија жицу, затим долази до војне барикаде и виче припадницима Војске да се склоне, и затим јури кругом Прихватног центра уз повике "Да видимо шта раде браћа, мигранти", "Не желим да моју девојку нападају мигранти", "Не желим муслиманску државу", "Не желим ово да трпим". У инциденту који је изазвао срећом није било повређених.


У Прихватном центру тренутно су смештена 983 лица, углавном из Авганистана и Сирије. Милан Ђокић из Комесаријата за избеглице каже да су овде само мушкарци између 20 и 30 година, самци. Од прошлог инцидента, када је почетком увођења ванредног стања било међусобног кошкања и туче, углавном је мирно.


- Младић који је улетео аутомобилом пробао је прво да прође кроз мање важан улаз опасан жичаном оградом, а онда је дошао на главну капију, која је била отворена, јер су у обилазак долазили припадници Специјалне антитерористичке јединице. Од прошлог инцидента редовно нас обилазе два пута дневно - каже Ђокић.


Филип Р. је увезао аутомобил у улицу између барака вичући и вратио се на улаз. Ту је приведен.Прочитајте и: Internetom kruži šokantan snimak: Mladić pred vojnicima UPAO kolima u kasarnu u Obrenovcu – "Ne želim da moju devojku NAPADAJU MIGRANTI!"Ђокић подсећа да су се сви мигранти, по њиховим речима, упутили ка централним деловима Европе, нарочито ка Немачкој. Ипак, међу њима се осећа међусобна нетрпељивост, јер су пореклом из различитих држава, подељени на суните и шиите.

- С обзиром на то да су то млади људи, прилично су мирни - закључује наш саговорник. - Због поста су тихи током дана. Алкохол им није доступан, али га углавном и не користе, јер им вера то забрањује. Воле, међутим, енергетска пића.

Обреновчани ипак нису без страха.


- Увек је било непријатно у близини насеља Гај, Ројковац и Сава - каже Марко Марковић. - Они су овде већ неколико година, а у парковима и на клупама су се скупљали у групама. Девојкама и женама није било пријатно да прођу, било је звиждања и довикивања. После смо налазили и шприцеве...


* ОПРЕЗ Војна полиција


Комесаријат за избеглице и миграције најоштрије је осудио насилнички упад аутомобилом у пуној брзини у Прихватни центар:


- Пуком срећом нико није страдао. Овај инцидент опомиње да је крајње време да се престане са вербалним, а сада и физичким нападима на мигранте, и да се заустави хистерична кампања према њима на друштвеним мрежама која је до овога и довела.

Комесаријат подсећа да сви мигранти у Србији, који су од увођења ванредног стања изоловани у центрима, желе само једно - да што пре напусте нашу земљу. Апсурдно је, кажу, да то исто желе и они који их свакодневно нападају на мрежама:- Због пандемије њихов наставак пута ка Западној Европи је привремено онемогућен. Карантин је испунио свој циљ, јер нико међу њима није заражен, а центри су здравствено безбедни једино у Србији. Ово је добра земља добрих људи и очекујемо да се престане са антимигрантском кампањом.


КОНТРОЛА


ОД почетка ванредног стања у Србији сви центри су под војним обезбеђењем, а избеглице могу из њих да излазе само под пратњом до лекара или до пословнице "Вестерн униона", да подигну новац. Како каже Ђокић, Војска темељно претреса чак и комби Комесаријата на улазу и излазу из центра.ЖЕЛЕ САМО ДА ОДУ

МОЛИМ све да се престане са било којом врстом вербалног, физичког, било каквог напада и тортуре. Не трујемо ми њих, трујемо себе тиме. То је суштина. Њима је једини циљ, а врло је апсурдно - тај се циљ подудара и са циљем највећег броја десничарских и фашистичких група - да оду одавде. Дајте, омогућите тим људима да ураде то што желе, рекао је за РТС комесар за избеглице Владимир Цуцић.
ОПРЕЗ Војна полиција