НА снимку бруталне ликвидације Даворина Балтића (40) на Врачару 1. јануара 2018. године, који је доспео у јавност, полиција је као једног од убица идентификовала и осумњичила Дамира Х. из Ужица. Он се терети да је на високопозиционираног члана "кавачког клана" пуцао из пиштоља, док је са аутоматом у руци, како се сумња, плаћеник из БиХ. За Дамиром Х. је расписана црвена Интерполова потерница јуна исте године!


Према оперативним подацима српских обавештајних служби и полиције, Дамир Х. је био један од главних људи које је "шкаљарац" Игор Дедовић држао "на вези". Дедовић је, са својом десном руком Стеваном Стаматовићем, убијен 19. јануара ове године у препуном ресторану у Атини. За овог Ужичанина се говорило да је одрађивао све "прљаве" послове у Србији, посебно када је реч о организацији убистава.


У "папирима" наших истражних органа наводи се и да Дамир Х. има своју организовану криминалну групу и јако упориште у Ужицу и златиборском крају. Доводи се у везу са серијом разбојништава и пљачки широм Европе. На мети су биле углавном јувелирнице и златаре, а верује се да је он један од истакнутих припадника групе "Пинк пантери".


И у самом Ужицу, према тврдњама истражних органа, починио је неколико тешких кривичних дела, после којих је побегао у иностранство. Током тог бекства по земљама Западне Европе, чинио је крађе и разбојништва. Он је, иначе, пре десетак година ухапшен у Милану где је, како тврди тамошња полиција, организовао пљачку блиндирнаог возила за превоз новца.


Тај покушај је пропао, иако је он са својим саучесницима био наоружан дугим и кратким цевима. Убрзо се опет нашао на слободи, па се вратио у Ужице. Почетком 2012. године на њега је пуцано у кладионици у овом граду. Рањен је са три метка, али је успео да се спасе.

Жртва: Даворин Балтић


Оперативна сазнања говоре да са члановима "шкаљарског клана" учествује и у кријумчарењу кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи. "Активан" је био у сукобу два которска клана и полиција сумња да је по налогу Дедовића, поред Филипа Кораћа (блиског сарадника Луке Бојовића) и Мићка В., једини био "способан" да организује убиства за рачун "шкаљараца".


Ипак, у случају Балтића он је, како се сумња, и директно окрвавио руке. У тренутку када Кавчанин улази у гаражу притрчава и први отвара ватру из пиштоља, са сувозачке стране. Тада прилази мушкарац са аутоматом и мети пуца у главу. Готово сви испаљени меци завршили су у жртви. Балтићева кума, која је седела на сувозачком месту, није ни огребана.


ГЛАВА ЗА ГЛАВУПОЛИЦИЈА располаже оперативним сазнањима да је Даворин Балтић убијен не само зато што је био човек близак "кавчанима", већ због тога што га је супротна страна доводила у директну везу са организацијом ликвидације прве жртве у међусобном рату - Горана Радомана (на слици). Он је убијен, такође, у гаражи у Новом Београду 20. фебруара 2015. године. Радоман се повезивао са крађом око 250 килограма кокаина у Валенсији крајем 2014, када је и започео крвави сукоб "шкаљараца" и "кавчана".