Пали после једне деценије: “Пинк пантери” убили градоначелника у Швајцарској, његове последње речи су и даље велика МИСТЕРИЈА

Novosti online

четвртак, 09. 04. 2020. у 20:24

Пали после једне деценије: “Пинк пантери” убили градоначелника у Швајцарској, његове последње речи су и даље велика МИСТЕРИЈА
Иво Борер (71), градоначелник Метзерлена у Швајцарској, градића на граници с Француском, убијен је 14. марта 2010. године током пљачке
Иво Борер (71), градоначелник Метзерлена у Швајцарској, градића на граници с Француском, убијен је 14. марта 2010. године током пљачке у којој су учествовали припадници криминалне организације “Пинк Пантер”.

Десет година након свирепог убиства овај случај добија епилог. Прошле недеље за убиство су оптужена двојица мушкараца – Холанђанин (40) и Србин (43), који су у притвору. Трећи оптужени и налогодавац има 66 година и тренутно се крије у Србији, где и живи.

Група “Пинк пантер” се састоји од 200-300 чланова из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе а неке осигуравајуће куће сматрају да је због смелих пљачки у Дубаију, Швајцарској, Јапану, Француској, Лихтенштајну, Немачкој, Луксембургу, Шпанији и Монаку група одговорна за крађу преко 500 милијуна долара.

Лопови су кобног дана упали у дом богате породице Борер знајући да је градоначелник сам у кући, будући да је његова супруга сваке недеље после мисе послуживала мештане у њиховом ресторану.

Мислили су да ће им бити лако да савладају 71-годишњака, али се то испоставило као кобна грешка. Несрећни човек борио се докраја и пронађен је у локви крви. Његове последње речи биле су: “Убићу га”. На кога је мислио? Остала је мистерија. Запао је у кому и, после три месеца проведених на апаратима, преминуо у болници.

Имао ћерку с Српкињом

У везу са пљачком и убиством доведене су и две жене – једна Швајцаркиња (51), која је у међувремену преминула, и једна Српкиња (31). Међу мештанима се спекулисало да је ова Српкиња Борерова ванбрачна ћерка, коју је направио некој од жена из Србије које су долазиле ту да раде, те да је она типовала оца како би узела оно што јој припада, а то је наследство.

Позадина насилног злочина испрва је збуњивала истражне органе. Мештани су бившег градоначелника Борера описали као правог весељака који је у младости живео веома разуздано, а наводе и да је имао бројне авантуре са женама из источноевропских земаља које су ту долазиле да раде. Борер је имао више новца од осталих мештана и волио је да га показује, а у Метзерлену се знало и да у кући има сеф. Сумња се да су двојица мушкараца упали код Борера како би украли драгоценост и новац од око милион евра. Међутим, пљачка је пошла наопако и нису пронашли ништа!


Иво Борер

– Можда је Борер дошао у контакт с криминалцима с Балкана који су користили ову руту као кријумчарски пут. Можда је постао њихова жртва јер је за њих постао превише опасан или им можда није рачуне платио на време – испричали су својевремено, док ухапшени двојац до данас није проговорио.

Пљачкали јувелирнице

Холанђанин и Србин, оптужени за убиство Борера, пљачкали су и раније. Тужилаштво их је довело у везу са крађом накита из јувелирнице у Ветингену 3. фебруара 2010. године. Холанђанин је са једним Хрватом (44) опљачкао и златару у Шпрајтенбаху. Ово је и навело тужилаштво, да верује да су двоје ухапшених припадници криминалне групе “пинк пантер”.

(Борба.ме)

Коментари (2)

Želja

10.04.2020. 10:21

@krvolocna Mirjana - Ti bi kaznio i Marića sa TV Happy smtnom kaznom !? I on je povezan sa njima !!

Lax

11.04.2020. 07:14

Ne postoji grupa Pink Panter, niti ima nekog svog šefa, niti se ti ljudi između sebe poznaju... Samo dosta momaka sa ovih prostora "rade" na sličan način jer se pokazalo da je tako jedino efikasno