Виолину вредну четврт милиона евра украли рођаци отмичара дечака из Старе Пазове: Оптужница против крадљиваца, суд чека разбојнике

Љ. П.

среда, 08. 04. 2020. у 22:54

Виолину вредну четврт милиона евра украли рођаци отмичара дечака из Старе Пазове: Оптужница против крадљиваца, суд чека разбојнике

Лајко Феликс

Трећи, осумњичени за прикривање, признао кривицу
ОСНОВНО јавно тужилаштво у Бечеју подигло је оптужницу против Петра Јовишића (48), из Старе Пазове, и Ненада Симетића (51), из Темерина, због крађе скупоцене виолине музичком уметнику Лајку Феликсу. Трећи члан ове групе, Ненад Јовишић, такође из Старе Пазове, који се терети за прикривање, са Тужилаштвом је склопио споразум о признању кривице, те му је изречена казна од шест месеци кућног затвора.

Виолина марке Domenico Montano, украдена 1. новембра прошле године у Бачком Петровом Селу, пронађена је неоштећена месец и по дана касније у Новим Бановцима, а оперативци новосадске криминалистичке полиције заједно са колегама из Сремске Митровице, тог дана су ухапсили Петра и Ненада, док је други Јовишић "пао" 31. децембра.

Скупоцени инструмент из 1800. године музичару кога често називају генијем и "војвођанским Паганинијем", украден је 1. новембра око поднева из аутомобила "доџ" суботичких регистрација паркираног у Улици Арпада Балажа, испред броја 38.

РОЂАЦИ БРАЋА Петар и Ненад Јовишић су блиски рођаци Марку Јовишићу који је осумњичен да је 26. октобра 2019. године са својим синовима отео дечака Петра Митровића из Старе Пазове.

- Тог дана сам са супругом дошао у Бачко Петрово Село да посетимо гробље, на празник Сви свети - испричао је музичар, за "Новости", после крађе. - Виолину, иначе носим свуда са собом, али нисам хтео да је уносим на гробље, па сам је оставио на задњем седишту у колима. Када смо се вратили, виолине није било.

Феликс је инструмент изнајмио од једног колекционара из Беча, како би на њему свирао, а реч је, како је тада рекао, о врло реткој виолини и на целом свету има само 15 таквих. Осим што је из 1800. године, њена особеност се огледа и у томе што је направљена у Кремони у Италији и врло је квалитетна.

Иако се првобитно говорило да је вредност скупоцене виолине око пола милиона евра, вештачењем је, како сазнајемо, процењено да она кошта дупло мање, односно 250.000 евра.