Затражен притвор за петоро Београђана осумњичених да су преваром зарадили 60 милиона евра: Лажним акцијама ојадили грађане

З. УСКОКОВИЋ С. Ј. МАТИЋ

петак, 03. 04. 2020. у 23:52

Затражен притвор за петоро Београђана осумњичених да су преваром зарадили 60 милиона евра: Лажним акцијама ојадили грађане
Људи широм ЕУ веровали да паметно улажу свој новац на берзи
У ТУЖИЛАШТВУ за високотехнолошки криминал (ВТК) у петак је приведено на саслушање пет особа осумњичених да су са саучесницима из Немачке, Бугарске и Аустрије "ојадили" неколико хиљада грађана земаља Европске уније и "зарадили" више од 60 милиона евра. За Зорицу М. (37), Ану Ђ. (26), Мухарема Б. (36), Сашу Ш. (49) и Филипа И. (31) тужилаштво је затражило одређивање притвора и донело решење о спровођењу истраге против њих.

Они су осумњичени за превару и прање новца, и то на веома лукав начин - сложеним финансијским махинацијама.

- Пре извесног времена они су направили рачунарску мрежну платформу - наводи извор "Новости" близак истрази. - Потом су, преко ње, организовали трговину фалсификованим акцијама појединих фирми, и то берзанским инструментима плаћања. Лажно су представљали кретање цена акција преко такође лажних агената, брокера, које су запослили да се јављају на телефон. Тако су изманипулисали велики број Европљана, махом људи који су мислили да улажу паметно свој новац у куповину акција.

Ови "стручњаци" за финансије позивали су, такође, грађане и нудили акције великих фирми на продају, наводећи да су то "улагања за будућност". Њих неколико хиљада је и насело на ту причу и уплаћивало велике своте новца како би добили жељене пакете акција.

- Сумњамо да би особу која би се "упецала" и уплатила одређене паре после извесног времена назвао "брокер" и рекао да ће акције за дан-два да скоче, и да може да купи још тих акција, наводно по нижој цени - објашњава наш саговорник. - Овај би то и учинио. И тако би фактички све више новца уплаћивао овим преварантима.

То би све трајало до тренутка када би ове варалице процениле да одређена "муштерија" нема више новца за улагање. Онда би му, на лажној платформи на којој је гледао "раст" цена својих акција, приказивали стрмоглави пад и њихово обезвређивање до тренутка када би изгубиле сву вредност.

Полиција је приликом претреса станова ухапшених, као и пословних просторија београдских фирми Select X и I-source, за које се сумња да су коришћени у овој превари, запленила информатичку опрему, као и три путничка возила. Њихово вештачење је у току.
Акција хапшења и разбијања ове групе, осумњичене за криминалне финансијске махинације, одрађена је у сарадњи полиција Србије, Немачке, Аустрије и Бугарске, као и институција за правосудну и полицијску сарадњу Европске уније - Евроџаст и Европол.

ПРЕТИ ИМ ДО 10 ГОДИНА ЗАТВОРА

ОСУМЊИЧЕНОЈ петорци за кривична дела која су им стављена на терет прети вишегодишња робија. Запрећена казна за превару је и до 10 година, уколико настане велика штета и уколико је прибављена енормна корист. За кривично дело прање новца запрећена казна је од шест месеци до 12 година.