ЗОРИЦА М. (37), Ана Ђ. (26), Мухарем Б. (36), Саша Ш. (49) и Филип И. (31) ухапшени су у акцији полиције и тужилаштва Србије и још три земље због сумње да су веома сложеним финансијским преварама оштетили више хиљада особа за више од невероватних 60 милиона евра, пише "Телеграф".

Петоро осумњичених данас је одведено на саслушање у Више јавно тужилаштво у Београду.

Сумња се да су они у дужем периоду, заједно са саучесницима из Бугарске, Аустрије и Немачке, обављали веома сложене финансијске преваре.

КАКО ИМ ЈЕ ТО ПОШЛО ЗА РУКОМ?

Најпре су направили рачунарску мрежну платформу за трговину лажним берзанским инструментима плаћања, а уједно су и лажно представљали кретање цене акција путем лажних агената брокера који су радили у телефонским центрима за позивање преварених.

НА ЊИХОВУ ПРЕВАРУ НАСЕЛИ СУ МНОГИ БОГАТАШИ ИЗ ЕВРОПЕ

На тај начин, осумњичени су наводили грађане из више земаља Европске уније да уплате што веће износе новца на име лажне купопродаје акција. Како се сумња, прво би оштећени уплатили већи износ новца, а онда би им осумњичени после одређеног периода приказавали како су, наводно, наведене акције у потпуности изгубиле вредност, односно да су оштећени изгубили уложени новац.

А УЛАГАЛИ СУ ХИЉАДЕ И ХИЉАДЕ ЕВРА..
.

На тај начин осумњичени су, заједно са саизвршиоцима из других земаља, оштетили више хиљада људи за више од 60.000.000 евра.
Фирме су Select X и I-source

Полиција је приликом претреса станова као и пословних просторија фирми "Селецт X" и "И-соурце" у Београду које осумњичени користе, одузела информатичку опрему и три путничка возила.

Њима се на терет стављају кривична дела превара и прање новца.

Када је у питању кривично дело прев