БЕОГРАД - Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднело је данас суду оптужне предлоге против три особе због кршења мере самоизолације након повратка из иностранства и предложило да их суд осуди на затворске казне.

За двојицу оптужених Д.Ш. и Б.М. тужилаштво је због кривчног дела - непоступање по здравственим прописима у време епидемије тражило максималне затвотске казне за то дело од по три године затвора, а за трећег чак пет година затвора, јер је поред поменутог, окривљен и за кривично дело крађа.

Наиме Ј.Ж. је затечен у и ухапшен приликом крађе док је кршио самоизолацију, кажу у том тужилаштву.

Тужилаштво наводи да је свим оптуженима након уласка у Србију саопштено да су у обавези да буду у самоизолацији од 14 односно 28 дана, али су ту обавезу прекршили јер су били ван својих станова, које нису смели да напуштају.

Оптуженима је након хапшења на предлог тужилаштва, суд одредио притвор до 30 дана, а у доказном поступку тужилаштво је од Министарства здравља прибавило доказе да су окривљени приликом уласка у Србију били обавештени да одређени временски период морају да проведу у изолацији.


Јавни тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду Љубомир Ђорђевић поручио је да тужилаштво наставља да са максималном одговорношћу испуњава упутства Републичког јавног тужилаштва тако што на дежурствима, поред текућих обавеза и рада на хитним предметима (кривична дела Насиље у породици, Разбојништво, крађе и др.), максималну пажњу поклања процесуирању лица која су извршила кривично дело Непоступање по здравственим прописима за време епидемије, у циљу генералне превенције и заштите грађана од ширења епидемије.

Оно што посебно истичем је залагање, рад и одговорност заменика јавног тужиоца и свих запослених у Првом основном јавном тужилаштву у Београду, као и сарадња на високом нивоу са представницима МУП-а и другим органима, као што је ?омунална милиција”, рекао је Ђорђевић.

Он је поновио апел грађанима да максимално поштују одлуке Владе Србије и Министарства здравља, као и градских органа јер је то, како истиче, у интересу свих грађана Републике Србије.

У супротном ће, како каже, тужилаштво поступати као у претнодних три предмета, када су у питању извршиоци кривичних дела непоштовања прописа у време пандемије, ширења заразе и тешког дела против здравља људи.