Убио комшиницу, суђење одложено: Иконописац чека нови термин

Ј. ЋОСИН

четвртак, 02. 04. 2020. у 10:32

Убио комшиницу, суђење одложено: Иконописац чека нови термин

OПТУЖЕН Владан Граховац

Одложено суђење Владану Граховцу, оптуженом за убиство Јелице Татаровски (82). На терет му се ставља да је ножем и чекићем усмртио бившу комшиницу

СУЂЕЊЕ Владану Граховцу (26), студенту стоматологије и иконописацу из Рашке, оптуженом за свирепо убиство Јелице Татаровски (82) у њеном стану на Булевару Зорана Ђинђића у Нишу, одложено је, сазнају "Вечерње новости".


Припремно рочиште требало је да се одржи пре неколико дана, а засад нема потврде из Вишег суда у Нишу који је разлог отказивања. Потврђено нам је само да се у ванредном стању одржавају суђења која не трпе одлагање, по закључку Високог савета судства. Према нашим сазнањима, рочиште је требало да се одржи, али је отказано из неких других разлога.


Граховцу се на терет ставља да је 1. септембра ножем и чекићем убио своју бившу комшиницу, Нишлијку Јелицу, након чега је побегао. Ухапшен је у једном хостелу у центру Београда неколико дана касније.


Док је у ноћи након злочина бежао ка престоници, где ће касније покушати да се сакрије, беживотно тело старице у локви крви пронашла је њена братаница. Обдукцијом је установљено да је несрећна жена избодена ножем, и то више од десет пута, као и да јој је чекићем разбијена глава. Граховац је ухапшен након четири дана захваљујући снимцима сигурносних камера у згради и ДНК трагу који је оставио за собом.


Већ у први мах сумњало се да ју је усмртио неко кога је познавала, јер врата нису била обијена. Старица, која се иначе теже кретала и била слабије грађе, могла је да пусти у стан само особу коју познаје и којој верује.


Камере су последњи пут старицу живу уснимиле у 20.30, у суботу 31. августа, када је ушла у зграду. Осумњичени Граховац, иначе њен некадашњи комшија, касније те вечери два пута је снимљен како улази у зграду. Први пут је био у тренерци, а други пут у шортсу, показали су снимци сигурносних камера. Како је извесно време живео у тој згради, и то на петом спрату као и старица Јелица Татаровски, руком је заклонио лице, да га нико од станара не би препознао.

ЖРТВА Јелица Татаровски

Вештачење материјалних трагова нађених у стану убијене потврдили су да је управо некадашњи комшија убио несрећну жену.


"НИШКИ РАСКОЉНИКОВ"


ОПТУЖЕНИ Граховац је у Нишу већ стекао надимак "нишки Раскољников", због тога што је његова жртва, као у роману Достојевског, стара жена, док је он студент са финансијским проблемима. Претпоставља се да је мотив злочина могао бити новац, иако несрећна жена није била имућна, што је знао и убица.