У СРБИЈИ се, за само неколико дана, догодило десетак пожара, са готово исто толико жртава. Само у Београду, током само једног викенда, три ватрене стихије, нажалост, однеле су чак осам жртава. Два дана касније, једна пензионерка (72) нађена је мртва након пожара у Бору, а затим се у книћанској општини једна старија жена угушила у пожару који је изазвао фен за косу. Како су пренели локални медији, старица је покушала да се угреје феном, који се запалио, а ватрена стихија је уништила целу кућу.

Претходних дана, горело је и у Смедереву, где се запалио кров тамошње ОШ "Бранислав Нушић", као и један стан у Новом Саду. Горело и у Баранди, где је у уторак око поднева, избио пожар у једној породичној кући, пошто се запалио димњак и изгорео цео спрат. Срећом, није било жртава, као ни када се запалио стан у београдској Устаничкој улици.

Највећа трагедија, ипак, догодила се у Новом Београду, где је у суботу у пожару настрадало чак шесторо људи. По налогу надлежних тужилаштава, обављени су увиђаји на свим местима где је горело, а истрагама ће се утврдити прави узроци избијања ватрених стихија. Прикупљају се сви материјални докази, раде потребна вештачења, саслушавају сведоци...

КАЗНА ЗАТВОРА И ДО 12 ГОДИНА УКОЛИКО се утврди да је неко директно одговоран за нечију смрт или насталу тешку инвалидност у пожару, може "зарадити" две до 12 година затвора. У свим другим случајевима, потупак води надлежни основни суд, а ако се утврди кривица осумњиченог, такође следе казне, али су оне знатно ниже као у случају изазивања опште сигурности, где је казна од шест месеци до пет година затвора. Закон, такође, каже и да, уколико је дело почињено на месту где је окупљено више људи, запрећена казна је новчана, односно од једне до осам година затвора.

За већину пожара најчешће је одговоран људски фактор, односно немар. Ако се током истраге такве сумње покажу као тачне, против осумњичених може да буде покренут кривични поступак. А да ли ће евентуални кривци одговарати пред основним или вишим судом, зависи од последица које су настале извршењем кривичног дела.

Један од искусних београдских ватрогасаца, за "Новости", објашњава:

- Најчешћи узрок пожара, који у највећем броју случајева најпре избије у спаваћој и дневној соби, као и у кухињи, нажалост је људски фактор, односно немар - каже наш извор. - Највише их је због остављене упаљене цигарете или због експлозије боце за бутан. Међутим, за њима одмах следе такозвани кухињски пожари, изазвани заборављеном упаљеном рерном или ринглом. Следе и лоши електрични водови и опрема, извори грејања, односно грејалице. И запаљиве хемикалије у кући, када дођу у додир са ватром, могу изазвати пожар, јелке и украсне сијалице...

Према тврдњи нашег саговорника, деца, нарочито она испод 10 година, из чисте радозналости и кад нико од старијих није у близини, играјући се шибицама или упаљачем, запале нешто или и сама страдају у пожару, као што се недавно десило у Малој Моштаници, када је у ватреној стихији настрадало двоје малишана.


Ватрена стихија у Улици Милутина Миланковића однела шест животаМеђутим, највише оних који изазову, али и страдају у пожарима, који у већини случајева избијају ноћу, јесу наши најстарији суграђани.

- Апелујем на све њих да буду веома опрезни, посебно сада, у ванредној стуацији због вируса корона, када су по цео дан сами у кући, када се мање сусрећу са члановима породице, комшијама, пријатељима. С обзиром на то и да је захладнело, већина ће их укључивати додатна грејна тела. Нека пазе, не заборављају упаљене грејалице, бојлере, шпорете и телевизоре, а да не говоримо о цигаретама. Нека буду што опрезнији, да би сачували себе, али и друге...