БЕОГРАД - Око 290 грађана у Србији прекршило је меру самоизолације и против њих су покренути поступци пред надлежним судовима, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је за ТВ Пинк рекао да је тренутно око 80.000 људи у самоизолацији и да они који не поштују ту меру ризикују своје здравље, али и здравље других људи.

"Те људе предајемо судовима и треба да добију две и три године затвора, јер ризикују здравље свих нас", рекао је Стефановић.

Дешава се, како је нагласио, да грађани који се врате из иностранства наставе нормално да се крећу јер им није уручено решење санитарног инспектора.

Стефановић појашњава да сви који се врате морају да буду у самоизолацији 28 дана и да не мора сваком појединачно да се уруичи решење санитарног инспектора.

Навео је да у наредних неколико дана сви треба да покажемо дисциплину као народ, да су кључне две предстојеће недеље.

"Ово су нам сада кључни дани, преломне тачке када погледате епидемије у другим зремљама. У наредних неколико дана треба да покажемо да смо разумни и да са лепим данима не похрлимо у паркове", рекао је министар.

Подсећа да је важно да број заражених не скочи нагло, да се не напуне болнице и не преоптерети здравствени систем.

"Лекари су нам уморни, раде по 12 сати, пада им имунитет. Није фер да ми сада напунимо болнице зато што смо неодговорни", рекао је Стефановић.

Наводи да је важно да они старији од 65 годфина не излазе из својих кућа, да уколико морају да региструју аутомобиле то могу уместо њих да ураде њихови потомци - деца или унуци.

Довољно је да им дају овлашћења са којима ће они отићи да ураде технички преглед аутомобила.


Позвао је поједине опозиционе лидере да се не баве, како каже, политичарењем у моменту када се Србија бори са новим корона вирусом, већ да се покаже јединство у овим моментима - да донирају за респираторе или искористе своје контакте у свету за набавку тих важних апарата.