ПЕТОРО од шесторо погинулих у стравичном пожару који се у суботу ујутру догодио у солитеру, у Булевару Милутина Миланковића, на Новом Београду, сахрањено је у среду. Пожар, какав Београд не памти, догодио се у суботу око четири ујутру, када се ватра која је букнула на седмом, брзо проширила на осми, девети и десети спрат популарне "телевизорке". Од густог дима и ватрене стихије животе није успело да спасе шесторо људи, док је још шест особа повређено. Најтеже је, ипак, било Ањи Стојановић, која је поред три члана породице остала и без крова над главом.

Како смо сазнали, Ања је веома тешко поднела сахрану својих најближих. Њени другари су све време уз њу и помажу јој да преброди тешке дане који су пред њом. Београђани, јавне личности, наши људи из дијаспоре ангажовали су се да јој се што више нађу сада и пруже материјалну помоћ. Како је наш лист већ писао, отворен је динарски и девизни жиро-рачун на који грађани могу да уплате своје донације, а Ањи су већ стигле и понуде за посао. Поједине јавне личности, попут певачице Марије Шерифовић, Милоша Милаковића из Дневњака,огласиле су се на својим инстаграм-профилима и апеловале на своје пратиоце да уплате колико год могу пара за помоћ младој Ањи. Марија је нагласила током видео-снимка, који је поделила на друштвеној мрежи "Инстаграм", да ће комплетан хонорар од свог четвртог концерта, који би засада требало да одржи 28. априла (или касније), предати Ањи, и апеловала је на своје запослене да се одрекну дела свог хонорара од четвртог концерта како би помогли Ањи на тај начин.

- Ја свој четврти концерт певам за Ању - нагласила је популарна певачица.

Маријиној акцији придружила се и певачица Едита Арадиновић, која је такође рекла да ће и њен први хонорар дати Ањи Стојановић.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је у интервјуу за ТВ Прва да ће Град Београд помоћи Ањи, почев од психолошке подршке, која јој је неопходна у овом тренутку, преко конкретних ствари као што су посао и стан.

- Градска скупштина на тај начин рефлектује став свих Београђана и нећемо се обрукати. Морамо девојчици помоћи после ове катастрофалне несреће која ју је задесила у овој општој ситуацији, такве ствари су ужасне. Ту смо сви заједно да јој помогнемо и обећавамо да ћемо јој помоћи - истакао је први човек престонице.

БУКНУЛО ОД БОЦЕ СА КИСЕОНИКОМ?

ИСТРАЖНИ органи започели су истрагу о пожару у ком је живот изгубило шест особа. Према незваничним сазнањима и на основу неких првих индиција, ватра је букнула после експлозије боце са кисеоником у стану на седмом спрату, коју је користила непокретна особа, мушкарац од 60 година.

У овом моменту није најјасније како је и зашто дошло до ватре у којој је експлодирала боца са кисеоником. Помиње се цигарета, али и неисправна грејалица. Специјална екипа МУП Србије задужена за расветљавање пожара и експлозија детаљно је прегледала поменути стан у потрази за свим доказима. Материјални трагови послати су на анализу и сада се чекају мишљења вештака.

Комплетни списи, са фото-документацијом направљеном на месту стравичног пожара, и налазима вештака потом ће бити достављени Трећем основном тужилаштву у Београду, које је започело предистрагу. Тек када предмет буде комплетиран, надлежни тужилац ће да процени да ли има елемената нечије одговорности и покрене евентуални поступак.


Ања Стојановић

ОБНОВА СТАНА

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић најавио је да ће Град Београд помоћи и организовати реновиранје стана Ањи Стојановић.

- Обавио сам разговоре са неколико компанија, које сарађују са нама и које су обећале да ће јој дати неопходну помоћ. "Миленијум тим" је преузео на себе реновирање стана, "Еуросалон", ће обезбедити намештај а "Техноманија" белу технику - рекао је Весић. - Осим материјалне помоћи, Ањи стојимо на располагању евентуално и за запослење у некој од ових компанија или у Скупштини града Београда. Све како би макар мало ублажили трагедију која јој се догодила.