Корона отказала завршну реч: Одложено суђење Дарку Шарићу на неодређено време

Н. Б.

уторак, 24. 03. 2020. у 07:14

Корона  отказала завршну реч: Одложено суђење Дарку Шарићу на неодређено време

Дарко Шарић у притвору пуних шест година Фото И. Маринковић

Одложено суђење Дарку Шарићу за прање новца зарађеног продајом наркотика из Јужне Америке. Укупно 24. одлагање главног претреса пред Специјалним судом у Београду
СУЂЕЊЕ Дарку Шарићу и још 16 оптужених за прање пара зарађених продајом наркотика из Јужне Америке, одложено је у Специјалном суду у Београду због ванредног стања. Према информацијама које смо добили, претрес је померен на неодређено, а адвокати и окривљени који се бране са слободе добили су обавештење да не долазе.

Иначе, ово је 24. одлагање главног претреса, а за понедељак је било планирано изношење завршне речи, прво тужиоца, а затим адвоката и на крају окривљених. Претходно суђење није одржано јер се није појавило неколико бранилаца, због чега их је суд казнио са по 120.000 динара. Изношење завршне речи одлаже се од септембра прошле године. Једно од њих уследило је када је Шарић отказао пуномоћје својим браниоцима, због чега му је додељен адвокат по службеној дужности. Због тога је суђење било померено за више од два месеца. Неки претреси нису одржани због захтева за изузеће судског већа, од којих ниједан није усвојен.

Према тврдњама Тужилаштва, Шарић и остали су "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина. Наводно је тај новац преко оф-шор компанија пребациван у Србију и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и неких банака. Та средства, како се наводи, коришћена су за приватизацију појединих друштвених предузећа, као и за куповину земљишта и некретнина. Новац је, према ономе што стоји у оптужници улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице... Шарић, као и остали оптужени, тврде да је реч о легално зарађеном новцу.

ЧЕКА СЕ АПЕЛАЦИЈА

КРАЈЕМ фебруара пред Апелационим судом у Београду одржана је седница по жалбама на првостепену пресуду Специјалног суда којом су Шарић и још 17 окривљених осуђени на укупно 220 година затвора, због трговине наркотицима. Тужилаштво је тражило да им се казна повећа, док је одбрана захтевала отварање новог претреса пред Апелацијом, ради извођења нових доказа, а затим изрицање ослобађајуће пресуде.