ЦРНОГОРСКА полиција протеклих дана обавила је информативне разговоре са безбедносно интересантним особама, за које се верује да су чланови клана или да су блиски Јовану Ђуровићу, наводном вођи будванско-барског клана. Они су упозорени да би могли да буду потенцијалне мете у рату кланова и да пробају да се сами заштите!

Повод за несвакидашњи потез полиције био је покушај убиства Ђуровића, који је недавно спречио бивши специјалац црногорског МУП. Он је приметио сумњиве особе пред зору, како се мотају око једног аутомобила и позвао некадашње колеге. На ову ситуацију није остао имун ни специјални тужилац Миливоје Катнић, који је своју редовну конференцију за новинаре започео речима: "Од јутрос смо сви живи у Црној Гори!", алудирајући на овај догађај.

Иначе, Јован Ђуровић је до сада неколико пута избегао смрт. У октобру прошле године је тешко рањен у ширем центру Амстердама у пицерији, која је била у власништву Горана Савића из Ниша. Мафијашки обрачун, какав је до тада виђан само у акционим филмовима, догодио се у по бела дана, док је улица била препуна људи.

Убица је ушетао хладнокрвно и пуцао у правцу Ђуровића. У киши метака настрадао је Савић, док је Баранин пребачен у болницу. Полиција је блокирала готово све околне улице и успела да ухвати једног осумњиченог за кога се верује да је саучесник. Он је, међутим, како сазнајемо, током истраге ћутао, па расветљавање овог злочина још траје.
Чим се мало опоравио, Ђуровић је пребачен у родни Бар. Пет месеци касније опет су покушали да га убију. Захваљујући полицији, додуше пензионеру, овај пут је остао неповређен. Ипак, замка која му је припремљена прошле недеље подсећа на ону од пре скоро две године. Августа 2018, док се кретао једном од централних барских улица, отпао му је "део" са аутомобила. Када је дошла екипа за увиђаје, утврђено је да је реч о "пакленој направи".

И годину дана раније, када је из кола у покрету у Бару рањен Дејан Боровић, веровало се да је мета био Ђуровић, који је са њим био у друштву. Сви ови напади, међутим, увек су за собом повлачили питање зашто Јован, осим ако чињеница да је рођени брат Луке Ђуровића није била довољан разлог да и он постане жртва.

Лука Ђуровић, вођа барског криминалног клана, човек који је био близак са имењаком Бојовићем из Београда и његова "испостава" у Црној Гори, мистериозно је погинуо 2013. године на излазу из Котора. За воланом његовог "поршеа" била је једва пунолетна девојка, док је он седео на сувозачком месту. Ни дан-данас нису јасне околности под којима је она изгубила контролу над воланом, ударила у стуб и слетела у јарак. Ђуровић је погинуо на месту, а девојка је прошла са лакшим повредама.

У то време Ђуровић и Бојовић били су једна од најјачих мафијашких група на Балкану, која је била у крвавом рату са екипом окупљеном око Слободана Шарановића. Сукоб Бојовића и Шарановића почео је због нестанка Слободана Радоњића. Радоњић, који је био Шарановићево кумче, последњи пут је виђен у друштву управо Луке Ђуровића. У целу ову причу увукао се и Лука Бојовић, који је са "ортаком" из Бара, према полицијским сазнањима, увелико кријумчарио кокаин из Јужне Америке у Западну Европу.

После његове погибије код Котора, управљање групом преузео је Алан Кожар, човек за кога се тврдило да му Лука Бојовић највише верује. Он је однедавно у бекству и за њим је расписана потерница због сумње да је оформио екипу која је убила Слободана Шарановића, Бојовићевог најљућег непријатеља. n

ПОВУКАО СЕ У ИЛЕГАЛУ

ЈОВАН Ђуровић се од повратка из Холандије повукао у илегалу. Обавештајни подаци земаља региона показују да он има контакте са људима који су уплетени у кријумчарење великих количина наркотика. Сумња се да је, наводно, близак "шкаљарском" криминалном клану, који је у сукобу са "кавчанима". Наводно, њему одатле и прети опасност.