КРУШЕВАЦ - ИАКО је уторак кренуло испочетка, суђење пред Вишим судом у Крушевцу због инцидента у МЗ Расадник новембра 2018. године, када су нападнути крушевачки полицајац и двојица опозиционара највероватније ће бити завршено већ 12. априла. Нови председавајући Већем у поновљеном судском поступку, Драган Здравковић, није искључио могућност да тада дође и до изношења завршних речи, уколико се све буде одвијало планираном динамиком, док је за 7. април заказао саслушање сведока и вештака Завода за судску медицину из Ниша.


Прочитајте још: НАПАД ИСПРЕД МЗ РАСАДНИК: Предложићемо вештачење задржаних података


На главном претресу у петак, окривљени за кривично дело насилничко понашање на спортској приреби или јавном скупу, Милош Шапоњић (39), Марко Живковић (30) и Данијел Гмијовић (30), који одговара и за напад на службено лице, поновили су раније исказе и одбацили сваку одговорност за напад на припадника ПУ Дејана Палибрка, као и представнике опозиције Борка Стефановића и Бобана Јовановића.


Оштећени полицијски службеник Дејан Палибрк прецизирао је да је реаговао када је видео гужву од 10-ак људи испред МЗ.


- Усредсредио сам се на тројицу окривљених, јер су та три лица угрожавала безбедност - изјавио је Палибрк.


На суђењу се нису појавили оштећени Стефановић и Јовановић, а њихов пуномоћник Владимир Тодорић обавестио је суд поднеском да су спречени.


- Инсистирамо на доласку вештака, јер у току истраге сада оптужени нису имали могућност да уложе примедбе - износи за “Новости” Јована Вучковић-Пејчић, адвокат оптужених.


- Сматрамо да је потребно да се разјасни, јер постоје разлике у повредама које су прве критичне вечери пријављене код једног од оштећених и оне које су касније третиране да постоје, а од тога да ли та повреда постоји, зависи и квалификација дела -да ли је настала тешка телесна повреда или не.


КАЗНЕ


ОКРИВЉЕНИсе суочавају са строгим казнама затвора. Закривично дело насилничко понашање прописана је казна до 12 година, а за напад на службено лице до осам година затвора.