Почело суђење: Подгоричанин пред судом због убиства Цветановића

Новости Онлине/ Ј. СТОЈКОВИЋ

10. 03. 2020. у 12:37

Почело суђење: Подгоричанин пред судом због убиства Цветановића

Фото Ј. Стојковић

Марјан Вујачић је износећи своју одбрану потврдио изјашњавање са припремног рочишта у коме је рекао да није крив

ПОДГОРИЧАНИН Марјан Вујачић негирао је у уторак пред Вишим судом у Врању да је убио Југослава Цветановића Југета, брата Саше Цветановића који је пред Специјалним судом у Београду осуђен на 35 година затвора због убиства Николе Бојовића, рођеног брата Луке Бојовића. Вујачић је тврдио да је за Југослава први пут чуо кад је против њега покренута истрага.


Пред кривичним већем којем председава судија Татјана Михајловић Јовановић, оптужени је, износећи одбрану, навео да се не сећа где се налазио 27. септембра 2017. године, када је Цветановић убијен, али је тврдио да у тренутку убиства није био у Врању.


- У Врању сам био само једном, и то 2016. или 2017. године - рекао је Вујачић. - Стигао сам са Косова, а спавао сам у хотелу "Пржар". Користио сам сопствене путне исправе. Ишао сам у кладионицу у центру града, пошто сам страствени коцкар. Након хапшења 12. јуна прошле године, преживео сам полицијску тортуру у Новом Саду, због чега ми је указана медицинска помоћ. Два пута у Новом Саду и једном у Беграду ми је узиман букални брис. Полицајци су ме тукли и спомињали разна убиства.


Одговарајући на питања свог браниоца, адвоката Боривоја Боровића, Вујачић је рекао да до почетка процеса није чуо за Луку и Николу Бојовића. Тврдио је да с њим нико није контактирао у вези са убиством Југослава Цветановића, да би затим рекао да неће одговарати на питања заменика тужиоца.


Прочитајте још -ЦРНОГОРЦУ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР: Марјан Вујачић осумњиченом за убиство Цветанова остаје у притвору до 8. децембра


Током главног претреса, као сведок саслушан је Драган Цветановић, брат покојног Југослава, који је говорио о начину спровођења полицијске заштите, која је била додељена најпре само Југославу, а затим и њему. Пред судом се појавио и Горан Савић, радник кладионице у близини које се десило убиство. Он се углавном није ничега сећао, па ни тога да ли је дао изјаву у истрази, као ни да ли је у време догађаја радио у кладионици.


Кривично веће је прихватило предлог одбране да се затражи документација Полицијске управе Нови Сад о узимању ДНК букалног бриса од Вујачића. Наиме, како се тврди, кључни доказ против њега је ДНК траг који је оставио током бега, после злочина, када се, наводно, саплео и придржао за зид.


Боровић је након главног претреса изјавио да је узорковање трага ДНК код кладионице у Врању веома битно за даљи поступак, те да треба утврдити да ли је оно урађено по закону:


- Током доказног поступка се мора утврдити да ли је то аутентичан траг или је на неки други начин ту нанесен. Мени је жао породице Цветановић, али ми је жао и клијента, против кога морају бити јасни и убедљиви докази да би он одговарао за најтеже кривично дело, за које прети казна доживотне робије.


ЈАКО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

Суђење су пратиле до сада незапамћење мере обезбеђења. Део центра Врања око Вишег суда био је под јаким полицијским снагама. Припадници МУП били су и у униформама и у цивилу. Неки од њих били су наоружани дугим цевима. Јаке полицијске снаге биле су приметне до завршетка главног претреса.


НА ТЕРЕТ ЈОШ ТРИ ЛИКВИДАЦИЈЕ

НЕКОЛИКО дана након Вујачићевог хапшења због поседовања фалсификованих исправа, полиција је саопштила да је осумњичен за убиство Цветановића, али и да би могао да буде одговоран за још три убиства, од којих су два почињена у Црној Гори, а једно у Холандији. Сумња се да он стоји иза ликвидација Веселина Калезића у новембру 2018. и Мила Илића, крајем априла 2019. у Подгорици. Такође, постоје индиције да је у Амстердаму ликвидирао Врањанца Горана Тасића Гокчета.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације