САСВИМ случајно пронађеним личним дневником ученице у једној од просторија новосадске Основне школе "Јожеф Атила", коју похађа, открило се да је дванаестогодишњакиња жртва сексуалног злостављања од знатно старијег мушкарца, који би по годинама могао да јој буде деда. Пратећи траг из дневника, оперативци новосадске полиције су дошли до Ш. Т. (66), познатог доктора судске медицине.

Он је ухапшен у четвртак увече под сумњом да је приморавао дванаестогодишњакињу да га непримерено додирује по интимним деловима тела, а заузврат јој је давао новац. Њему је одређено задржавање и биће приведен на саслушање у Више јавно тужилаштво. Приликом претреса његовог стана и викендице на Рибарском острву, полиција је одузела мобилни телефон, таблет и рачунар како би се утврдио садржај у њима.

Оно што јој се дешавало, како се сумња, претходне две године, односно од 2018, девојчица је записивала у свој интимни дневник. Ту је, сазнајемо, између осталог написала да "иде код старијег чике, и да јој он заузврат даје новац".

Kако незванично сазнајемо, полицији је случај сексуалног злостављања девојчице пријавио Центар за социјални рад у Новом Саду, чији су стручњаци обавили разговор са дететом.

- О ономе што јој се дешавало, девојчица наводно никоме није причала, већ се поверавала свом дневнику - сазнајемо незванично. - Ко зна колико би трпела сексуално злостављање да та свеска није пронађена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дете (12) приморавао на обљубу, наводно јој давао новац: Детаљи хапшења новосадског лекара, већ био осуђен због недозвољених полних радњи


После сазнања о хапшењу познатог доктора, "испливао" је податак да је он раније, односно 2009, у Основном суду у Новом Саду био осуђен на годину дана затвора, условно на пет година, због недозвољених полних радњи. По тој пресуди је овом доктору било забрањено пет година да се бави лекарским позивом.

И поред тога, како незванично сазнајемо, Ш. Т. је долазио на посао у Институт за судску медицину где је био запослен све до прошле године, када је пензионисан. Несметано је радио, али док је трајала забрана, није био ангажован као судски вештак.


ШКОЛА СВЕ ПРЕДУЗЕЛА

ГОРАН Утржан, директор осмолетке коју похађа малолетница, тврди да су одмах по сазнању обавестили полицију и да је школа предузела све мере.

- Тим стручњака у школи је разговарао са њом - каже директор, наводећи да о детаљима не може да говори због истраге. - Девојчица долази у школу, добар је ђак и много чита.