ПРЕД Апелационим судом у Београду је окончана седница по жалбама на првостепену пресуду Специјалног суда, којом су Дарко Шарић и још 17 окривљених, осуђени на 220 година затвора, због трговине наркотицима из Јужне Америке. Шарићу, који је означен као организатор криминалне групе изречена је казна од 15 година робије.

Да ли ће Апелација уважити жалбу тужилаштва и повећати казне свима или ће пак отворити главни претрес и све ослободити и тако уважити захтев одбране, веће ће писаним путем обавестити све стране у поступку. У сваком случају, пресуда више не може да се укине и нареди ново суђење, пошто је већ једном Апелација вратила поступак на почетак.

Шарић је у уторак, придружујући се жалби својих бранилаца, казао да је осуђен за шверц скоро шест тона кокаина без иједног доказа.

- За две недеље ће бити шест година откако сам у притвору, пошто сам се добровољно предао, јер сам имао обећање да ћу имати фер суђење - обратио се Пљевљак судијама Апелације. - Веће Специјалног суда није желело да чује ниједан предлог одбране, ни доказ. За шест година нико ме није питао ни за један килограм дроге. Обраћао сам се тужиоцу током суђења, он се чак и љутио, судији, питао сам хоће ли ме ико питати за дрогу, не могу сам себе да питам. Покушавају на силу да ми ставе шест тона дроге, нешто што нисам урадио.

Шарић је навео да су га осудили као организатора групе, да је издавао наређења, али да нигде нема наведено коме је то давао налоге, нити кога је финансирао. Додао је и да не разуме због чега је суд у пресуди као отежавајућу околност навео то што ниједном није рекао да није крив.


ОД ЧЛАНА ДО ОРГАНИЗАТОРА ГРУПЕ

ЖЕЉКО Вујановић, који је осуђен на 14 година затвора, јер је, како се тврди, са Шарићем организовао криминалну групу, казао је да не зна "када је то он прекомандован у организатора".

- После десет и по година и свега што се издешавало, тешко је било шта рећи. Ја сам најпре третиран као члан групе, не знам када сам постао организатор. Да ли је могуће да сам за то осуђен, а да нисам оптужен за прање пара - казао је Вујановић.