ЗОРАН Јотић, звани Јотка (64), који је од прошлог августа у притвору Специјалног суда, осуђен је пред Основним судом у Крушевцу првостепеном пресудом на четири месеца затвора због оптужби да је претио бившем посланику Срђану Миливојевићу, говорећи му да ће га "живог закопати", сазнају "Новости". Пресуда је изречена због кривичног дела угрожавање сигурности, а предмет се тренутно налази у Вишем суду, ради одлучивања по изјављеним жалбама.

Јотићу је везано за овај случај суђено у згради Окружног затвора у Београду, у децембру прошле године из безбедносних разлога и чињенице да је реч о "притворенику високог ризика". Он је на главном претресу негирао да је августа 2018. године код пекаре "Ел Панадеро", у власништву свог блиског сарадника Игора Гајића, претио Миливојевићу. Тужилаштво је тражило казну затвора од пет месеци, а одбрана да се Јотка ослободи.

У међувремену, Јотић се суочава са далеко озбиљнијим оптужбама. Тужилаштво за организовани криминал је против њега подигло оптужницу због сумње да је организовао убиство Дејана Станковића Ждрокинца (71), 6. јуна 2018. године испред хотела "Голф" у Крушевцу. На терет му се ставља и да је организовао криминалну групу, чији су припадници осумњичени и за прање новца и недозвољено држање оружја.

Ждрокинац је, иначе, ослобођен одговорности за убиство познатог крушевачког зубара Милутина Рокића Роке (65) 3. марта 2014. године. Идентичан ДНК профил Дејана и његовог брата, једнојајчаног близанца Војина Станковића, био је довољан да га Виши суд ослободи кривице. Београдска полиција га је доводила у везу са убиством Ђорђија Џорџа Дармановића (58), контроверзног држављанина Јужноафричке Републике, црногорског порекла.


ЛИСИЦЕ ДВА ПУТА ПОСЛЕ "САБЉЕ"

ЈОТИЋ је у пожаревачком затвору провео 15 година на колико је осуђен јединственом казном због изнуда, рекетирања и подмићивања судије некадашњег Врховног суда. Само пет месеци по изласку из затвора се са сарадником Игором Гајићема први пут нашао иза решетака због сумње у умешаност у убиство Ждрокинца. И тада су се појавиле сумње да су логистички помогли у ликвидацији. После неколико месеци у притвору, пуштени су на слободу, али су тужилаштво и полиција и даље радили на случају. То је резултирао поновним хапшењем Јотке и више особа прошлог лета.