Захтеви Апелационом суду о Дарку Шарићу: Тужилаштво тражи веће казне, одбрана предлаже нови претрес

Н. Б.

26. 02. 2020. у 22:22

Захтеви Апелационом суду о Дарку Шарићу: Тужилаштво тражи веће казне, одбрана предлаже нови претрес
Седница апелације по пресуди Дарку Шарићу за трговину дрогом: Тужилаштво је поднело жалбу тражећи повећање казне за све, осим за сведоке сараднике. Шарићеви браниоци траже отварање претреса и укидање притвора

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал у жалби коју је уложило на првостепену пресуду Дарку Шарићу и осталим окривљенима за трговину више од пет тона кокаина, тражи од Апелационог суда да свима који су осуђени повећа казне, а осуди оне којима је изречена ослобађајућа пресуда. Жалба једино није поднета у односу на казну која је изречена тројици сведока сарадника.

Заменик тужиоца, Саша Иванић, у среду је у наставку седнице Апелационог суда, на којој се разматрају жалбе на одлуку Специјалног суда, истакао да је суд тачно утврдио да је Шарић учествовао у шверцу кокаина, али да казна од 15 година затвора, на колико је осуђен, није одговарајућа, већ да треба да буде већа. Иванић сматра да је погрешна одлука суда да Шарић и остали буду осуђени по старом, блажем закону, иако је 2009. године донет нови закон, строжи од до тада важећег. Томе у прилог је навео да су окривљени кривична дела вршили све до октобра 2009. године, чиме поткрепљује свој захтев.

- Према ставу тужилаштва, нико не може да задржи противправну имовинску корист - рекао је Иванић. - Због тога би требало да им се одузме најмање 54 милиона евра, што је минималан износ, коју су окривљени зарадили продајом наркотика.

Са друге стране, један од Шарићевих бранилаца, адвокат Радослав Баћовић је у својој жалби, тражио да се пред Апелацијом отвори главни претрес и донесе ослобађајућа пресуда. Такође је тражио и да се његовом клијенту укине притвор. Навео је да се у пресуди не наводи коме је и како Дарко Шарић давао налоге, кога је, како и у ком новчаном износу "финансирао", са колико новца, када је и где "осмислио план" за организовање групе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

esb-puerto@arcor.de

27.02.2020. 00:44

Samo 15 godina za šverc 5 tona kokaina ?? Jel može da se promeni ustav u ovoj državi gde nadležnost nad sudijama ima isključivo državni vrh ? Ovi koji su doneli presudu , ili su totalno poludeli ili podmićeni. Dodajte 0 kod broja 15 , onda znamo da ste čisti.