СУЂЕЊЕ по тужби Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, против државе Србије због вишегодишњег неоснованог боравка у притвору у случају "Пуканић", у којем је правоснажно ослобођен од оптужби, завршено је у уторак у Вишем суду у Београду. Пресуда ће бити донета писаним путем у року од 30 дана.

Јоцић, који у затвору служи казну због другог кривичног дела, тужбом тражи накнаду нематеријалне штете од 60 милиона динара због неоснованог лишења слободе, неоснованог и непотребно дугог вођења судског поступка. За све то време, како тврди, трпео је душевне болове, јер су му били повређени углед, част и слобода и права личности.

Амстердам је 2015. правоснажно ослобођен оптужби за организовање убиства хрватског новинара Иве Пуканића 23. октобра 2008. у Загребу, када је погинуо и његов сарадник Нико Франић. Због тог дела је био ухапшен 27. априла 2009. године и у притвору је био до 28. децембра 2012. године, након чега је пребачен у пожаревачки затвор "Забела", на издржавање казне за учешће у убиству Горана Марјановића, званог Гокси Бомбаш 1995. године у Спортском центру "Олимп".

Јоцићу је казна, због Марјановића, умањена Законом о амнестији 2012. године за четвртину, пошто је првобитно осуђен на максималну казну затвора за убиство од 15 година. Иначе, иако је његова одбрана на томе инсистирала, према закону, њему се у затворску казну не може урачунати притвор у којем је био због случаја "Пуканић".

Од почетка процеса за убиство Иве Пуканића, Јоцић је негирао кривицу и било какву везу са тим злочином, а током суђења је тврдио да су му те оптужбе наместиле албанска, црногорска и хрватска мафија.