ИТАЛИЈАНСКА полиција спречила је покушај отмице дечака Јована (8) из Београда, кога је отац, амерички маринац, покушао тајно да пребаци у Америку без сагласности мајке Марине Гајић.

- Инцидент се догодио претпрошле суботе на аеродрому "Марко Поло" код Венеције, када је Дејмон Ворд Шулер покушао на превару и без мог знања да нашег осмогодишњег сина из Италије пребаци у САД. Само захваљујући италијанском суду и полицији то није успео да уради - каже за Информер Марина Гајић, која је пред италијанским правосуђем покренула поступак за добијање старатељства.


ДЕТЕ У БАЗИ НАТО

Она додаје да и даље стрепи, јер је питање тренутка кад ће њен још законити муж смислити нову подлост и на превару одвести дете у Америку.

- То би ми била огромна потешкоћа у овој лавовској борби да вратим дете у Србију - апелује Марина.

Марини Гајић Шулер (41) амерички маринац Дејмон Ворд Шулер (47) у августу прошле године из породичног дома у Шапцу отео је њиховог сина Јована (8) и одвео га у Италију. Дете од тада живи са оцем и маћехом у НАТО бази "Карло Едерли" у Вићенци. Све до прошлог четвртка, када је суд у Вићенци наредио Дејмону Ворду Шулеру да хитно омогући Марини сусрет са сином, отац Јовану није давао да види мајку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички војник отео Марини сина, СВИ ГА СЕ ПЛАШЕ: Очајна Шапчанка описала како јој је маринац упао у кућу, чим приђе НАТО бази стигне исти позив

- Решена сам да се без детета не враћам кући. Ангажовала сам другог адвоката, први је због претњи мог супруга одустао, ставила сам на коцку све и кренула од врата до врата свих релевантних институција не само у Вићенци него и у целој Италији. Иако су ми у новембру, када сам такође била у Италији, сви рекли да ми не могу помоћи јер је мој супруг, као припадник НАТО, изузет од било каквог закона, сада се испоставило да и "изнад попа има поп" - прича Марина.


ВИДЕЛА СИНА НАКРАТКО, УСПЕЛА ДА ИЗДЕЈСТВУЈЕ ЗАБРАНУ ДА ГА ОТАЦ ОДВЕДЕ У АМЕРИКУ

Она напомиње да је за кратко време већ успела да издејствује забрану да отац одведе дете у Америку, али и да јој пред судом у Вићенци следи борба за старатељство над дететом.

- Суд у Вићенци је, после грчевите борбе мог адвоката, овог пута забранио мом законитом супругу да води Јована у Америку, што је он тражио. Прошле недеље смо имали први сусрет пред судом како би ми се омогућило да виђам дете. Супруг је добио наређење да Јовану истог поподнева организује сусрет са мном. Наравно да га је довео, три сата сам провела са дететом, али није ме остављао насамо с њим. Нисам могла са дететом ни да поразговарам, али смо обоје били срећни што се видимо. Наредно рочиште нам је средином марта - каже Марина.

Подсетимо, Марина је Јована добила у десет година дугом браку са Дејмоном Вордом Шулером. Пре две године брак им је упао у кризу. Када је летос са дететом дошла у посету мајци у Шапцу, Марина се током једног телефонског разговора посвађала са супругом. Он се већ сутрадан појавио у дому њене мајке, Марину је зверски претукао и под принудом јој је отео малог Јована, као и његов амерички пасош.


АМБАСАДА ОДБИЛА ДА СЕ УКЉУЧИ У СЛУЧАЈ

МАРИНИН адвокат у Србији Иван Чудомировић рекао је раније за Информер да је Амбасада САД у Београду одбила да се укључи у овај случај.

- Како су Марина и мали Јован амерички држављани, покушао сам да алармирам и америчку амбасаду. Међутим, чим су чули да је и Маринин муж Американац, рекли су да неће да се мешају у брачни сукоб два Американца и да је то посао за правосуђе и социјалне службе. Отворено су рекли да би, да је у питању брачни сукоб њиховог држављанина са туђим држављанином, пружили помоћ свом држављанину, али у овом случају неће да се мешају - рекао је Чудомировић.


Аутор: Информер