У новопазарском Вишем суду на 18 месеци затвора осуђен је Осман А. (64), наставник физичког васпитања у Основној школи "Рифат Бурџовић Тршо" у Тутину. Он је у јануару прошле године ухапшен због сумње да је у фискултурној сали, кабинету за физичко васпитање и школској свлачионици две године силовао и сексуално искоришћавао и злостављао своју тада 11-годишњу ученицу.

Према незваничним информацијама, током истраге и суђења отпала је оптужба за силовање, па је на крају наставник Осман А. осуђен за недозвољене полне радње над малолетном девојчицом, његовом ученицом. Он је у притвору провео 14 месеци, пресуда није правоснажна, а осуђени и Више тужилаштво у Новом Пазару имају право жалбе Апелационом суду у Крагујевцу.

Мада је, да би се заштитио идентитет оштећене девојчице, суђење било затворено за јавност, пред новопазарском "палатом правде" пресуду су чекали родитељи и родбина оштећене девојчице који су, кад су чули колику је казну добио блудни наставник, остали у неверици и шоку.

Прочитајте још - Ухапшен педофил из Крагујевца, деци слао ласцивне поруке

- Ово је страшно, уништио нам је дете, две године га сексуално злостављајући, а добио је само 18 месеци затвора. Не знам каква је ово правда, још смо у неверици, ако ме здравље послужи, гонићемо га све до Стразбура - жали се З. Џ. деда оштећене девојчице и угледни домаћин из Тутина.

- Ја сам тетка оштећене, због овог суђења дошла сам чак из Швајцарске, очекивала сам да ће напасник добити заслужену казну, а он је добио само 18 месеци, колико добијају возачи кад куче ударе на улици - каже С. Ш. из Тутина, која, као и остатак родбине, није крила огорчење изреченом пресудом.

Родбина девојчице тражи већу казну

ПОЧЕЛО НА ЧАСУ

НАСТАВНИКА Османа девојчица је пријавила родитељима после, како је тврдила, две године злоставања. Казала је да ју је силовао повремено већ две године, а све је почело пипкањем током показивања вежби, а настављено је у свлачионици сале. Девојчица је одмах обавила лекарске прегледе и разговоре са свим надлежним службама. Из Тутина је потекао и захтев да се предузму све потребне мере ради заштите идентитета девојчице, да она добије статус посебно осетљивог сведока, као и да јој се обезбеди бесплатна правна и психолошка помоћ.

Школа у Тутину где је предавао Осман А.

НИЈЕ ЈЕДИНИ

У Новом Пазару је недавно на годину дана затвора осуђен Рефик К. (60), наставник српског језика у Основној школи у селу Добри Дуб на Пештеру. И он је у школској зборници сексуално узнемиравао (грлио је и покушао да је пољуби) малолетну ученицу шестог разреда. Пресуда још није правоснажна. Верује се да је на Пештеру и уопште у овом крају било још оваквих случајева и да су их оштећене девојчице и њихови родитељи због страха и срамоте прикривали.