ЗАСАДА непознате особе срушиле су багером у ноћи између суботе и недеље берберницу породице Дугопољац у Првомајској улици у Новом Пазару. Срушена берберница налази се у комплексу Старе новопазарске чаршије која је комплетно под заштитом државе и недалеко од Араб џамије чије реновирање је у току. У недељу пре подне појавило се саопштење Мешихата Исламске заједнице у Србији (ИЗуС) у коме се истиче да је берберницу срушила њихова грађевинска служба, јер се, како се наглашава, налази на вакуфском земљишту, изграђена је незаконито и онемогућава извођење радова на Араб џамији.

Власник срушене бербернице Рамиз Дугопољац истиче да у берберници ради од своје 15. године, да је објекат купио његов отац још давне 1970. године, да је берберница укњижена на његову породицу и да држави плаћа порез и све друге дажбине. Он наглашава да је деценијама радио и да није било никаквих проблема све док Исламска заједница у Србији (ИЗуС) није почела реновирање Араб џамије.

Од тада су, од људи из Мешихата, почели притисци и претње, тражили су да се иселим из локала, а ја сам све уредно пријављивао полицији. Знајући да ће изгубити спор у Мешихату су се одлучили да ми поруше објекат и целу породицу оставе без најосновнијих услова за рад и живот - истиче Дугопољац.

Прочитајте још - Трагичан крај Драгана Ранковића (24) после више од три недеље агоније: Пронађен ОБЕШЕН, сумња се да су га дугови према зеленашима одвели у смрт

Засада у Новом Пазару још нема реакција градских и државних органа и политичких партија, али ће их свакако бити, јер је овај догађај изазвао прилично узнемирење Новопазараца.

Окупљени грађани око вакуфа


НЕ ДАМ МОЈЕ

ДУГОПОЉАЦ додаје да ИЗ у Србији покушава да оспори власништво над тим локалом и да је због тога покренут судски поступак.

- У току је поступак, доставио сам сва неопходна документа, уговоре, којим се доказује да сам ја власник локала - рекао је Дугопољац и навео да им неће дозволити да узму оно што је, како тврди његов отац, часно и поштено купио.

РАСТУ ТЕНЗИЈЕ

ВЕЛИКИ број грађана Новог Пазара окупио се у Првомајској улици да подржи породицу Дугопољац којој је Мешихат ИЗуС срушио берберницу од које живи. Истовремено, ИЗуС је позвала своје присталице да се окупе у комплексу оближњег Мешихата и бране га ако буде требало. За сада није било "додира" између две групе окупљених, нити инцидената.