ЧЕДО Калић, који је оптужен за стављање у промет опојних дрога признао је у петак кривицу у Вишем суду у Београду. Његов бранилац Емин Дешевић затражио је минималну казну, а пресуда ће бити изречена у понедељак. Иначе најмања казна за ово кривично дело је три године, а највећа 12 година затвора.

Прочитајте још: Епилог акције СБПОК у Чачку: Ухапшен Чачанин 3.О. (53) заплењено осам килограма дроге

Калић се извинио суду што је на претходном рочишту рекао да није крив. Сада је навео да је хероин био његов, да се каје због свега, да је ушао у лоше друштво и обећао суду да се више неће бавити продајом дроге.

- Не желим да у будућности као повратник себи навучем и још 10 година затвора. Све ми се променило у животу, не знам ни где ми је дете, јер је жена после мог хапшења отишла, а у послу са дрогом отишао сам у дебели минус, јер су ме људи изварали.

Калић је оптужен за продају 737 грама хероина и 954 грама канабиса. Ухапшен је у јуну прошле године у тренуцима када је купцима предавао хероин. Судија му је рекла да би могао да буде ослобођен ако би казао од кога је набављао наркотике, али он то није желео да открије, како је рекао због безбедности породице.

Испричао је да му је за хероин купце довео друг још из детињства, који је тог дана узео паковања и ставио у кесу, па у канту за ђубре испред хале у којој је Калић скривао дрогу:

- Отишао је по њих у један кафић и кад су дошли, они су из канте узели кесу са хероином. Кренули су ка возилу где их је чекао трећи и позвали некога телефоном. Тада се појавила полиција и ухапсила ме.

Калић је испричао да је за хероин требао да добије око 11.000 евра, јер је тада грам коштао 14,5 евра. Прво је навео да су купци требали да дају новац том његовом пријатељу, а онда он њему, а после и да су купци кад су узели хероин позвали четвртог човека да донесе новац, али су се тад појавили полицајци.

- Појурили су ка нама и ја сам мислио да је неко дошао да нас упуца и отме дрогу, али кад су се приближили и повикали "полиција, полиција" пао ми је камен са срца - казао је Калић. - За купце не знам ко су, можда су и они били полицајци, пошто тад нису ухапшени.

Иако се у оптужници наводи да је приликом хапшења у рукама држао црвену кесу са хероином, Калић тврди да није:

- Хероин је мој, нисам га држао тад у руци, али ако вам је то толико битно нека буде да јесам.

По питању канабиса он је тврдио да га није продавао, већ да му је тај пријатељ дао да га чува у ћошку хале пет дана пре хапшења.

- Он није имао где да крије код куће. То је била велика спортска торба и у њој око 10 килограма марихуане, али је тај мој друг претходних дана долазио и односио део по део. Претпостављам да је продавао, али и сам користио. Он је по цео дан био под утицајем марихуане, толико да је чак и даљински од телевизора стављао у фрижидер.

На питање судије шта значе карте са ознаком "херца" које су се налазиле у сваком паковању канабиса, Калић је рекао да не зна и да никада није отварао ту торбу и видео карте.

Калић је на крају навео да то што се десило нема никакве везе са његовом ближом и даљом породицом.

- Сам сам пао, сам се убио - рекао је Калић.

После овог излагања оптуженог заменик тужиоца је у завршној речи навела да Калићево иако делимично признање није у супротности са метеријалним доказима да је дрогу држао ради продаје и да је његов ДНК на кесама. Затражила је да му се изрекне казна већа од минималне, с обзиром о којој се количини хероина високе чистоће ради и његовој вредности.

О ПРИТВОРУ НА ПРЕСУДИ


КАЛИЋЕВ бранилац је затражио да се он пусти на слободу до правоснажности пресуде, јер се како је рекао више неће бавити продајом дроге. Тужилац је опет затражила да се притвор продужи, јер и даље стоје околности да ће поновити дело. Судије је на крају казала да ће одлуку о притвору саопштити кад и пресуду.

ШТА ТО ПРИЧАТЕ?

ПОКУШАВАЈУЋИ у завршној речи да ублажи кривицу свог брањеника, како би добио мању казну адвокат Емин Дешевић је рекао да то може да се деси свакоме, нарочито младом момку и да је и он у ето, у младости размишљао да се тиме бави.

- Шта то причате? - шокирано га је упитала судија.