Адвокатима казне по 120.000: По 23. пут одложено суђење Шарићу

Танјуг

уторак, 18. 02. 2020. у 11:44

Адвокатима казне по 120.000: По 23. пут одложено суђење Шарићу

Дарко Шарић Фото И. Маринковић

Излагање завршних речи на суђењу Дарку Шарићу и групи његових 16 сарадника оптужених за прање 22 милиона евра у Србији, данас је поново одложено због изостанка бранилаца шест оптужених
Излагање завршних речи на суђењу Дарку Шарићу и групи његових 16 сарадника оптужених за прање 22 милиона евра у Србији, данас је поново одложено због изостанка бранилаца шест оптужених.

Због недоласка на завршницу суђења, суд је адвокатима изрекао новчане казне од по 120.000 динара.

Ово је, иначе, 23. пут како се суђење за прање пара одлаже.

Овог пута суђење је одложено за 23. март и планирано је да траје целу седмицу, закључно са 27. мартом. Суђење ће се држати у Специјалној судници Окружног затвора у Београду.

Иначе, адвокати су дописом од суда тражили да се завршне речи на овом суђењу одложе до окончања седнице Апелационог суда по жалбама на првостепену пресуду којом је Шарић због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године, осуђен на 15 година затвора.

Апелациони суд ће почети да разматра жалбе 24. фебруара на јавној седници која је планирана за 10 радних дана.

Иначе, излагање завршних речи на суђењу за прање пара одлаже се од септембра 2019. године.

Крајем јануара је било одложено због изостанка Шарићевог браниоца по службеној дужности, који му је додељен прошле јесени, након што је оптужени отказао пуномоћје свим својим изабраним адвокатима.

Због отазивања пуномоћја, суђење је било одложено за више од два месеца, а међу разлозима за одлагање били су и захтеви овог оптуженог за изузеће председника судског већа Синише Петровића, од којих ниједан није усвојен.

Након што буду окончане завршне речи тужилаштва, оптужених и њихових адвоката, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Поред Шарића, за прање пара у Србији, убацивањем "прљавог новца" у легалне токове, оптужено је још 16 особа.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића, у овом случају оптужени су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.