Наногвица боља од решетака: Привилегије осуђеника који издржавају казну кућног притвора

Ј. Д. ЉУТИЋ

уторак, 18. 02. 2020. у 20:02

Наногвица боља од решетака: Привилегије осуђеника који издржавају казну кућног притвора

Фото Ж. Кнежевић

Казну кућног притвора и затвора са електронским надзором тренутно издржава 986 људи. Расте број судских одлука које се односе на све видове ванзаводских санкција

МЕРУ кућног притвора уз примену електронског надзора, односно са наногвицом, у Србији тренутно издржава 288 особа, док их је 88 на истој мери, али без електронског надзора. Казну кућног затвора уз примену електронског надзора издржава 698 особа, а њих 1.138 је без наногвице.

Ову су званични подаци Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије.

Закон о извршењу ванзаводских санкција и мера усвојен је 2014. године, али су, кроз Закон о извршењу кривичних санкција, евентуалне алтернативне санкције и мере уведене у кривично законодавство Србије још 2006. Извршење мера и алтернативних санкција у заједници спроводи се ради заштите друштва од криминалитета, са циљем реинтеграције и ресоцијализације осуђених. Послове извршења спроводи Повереничка служба, која је у оквиру Управе за извршење кривичних санкција.

Циљ успостављања извршења алтернативних санкција у оквиру заједнице, како наводе у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије, базира се на вредностима којима се: избегавају негативни ефекти затварања (утицај других осуђеника и притвореника), и смањује се број особа у затворима, што значи и мање издвајања новца из буџета.

- Осуђени у кућном затвору имају могућност наставка радног односа, школовања или студирања - кажу у Управи за извршење кривичних санкција. - Такође, не долази ни до "кидања" породичних односа, јер се казна спроводи у кући у којој осуђеник станује.

Како тврде надлежни, из године у годину постепено расте број судских одлука које се односе на све видове ванзаводских санкција и мера, познатијих као алтернативне санкције.- Систем извршења алтернативних санкција стално се унапређује, тако да оне тренутно обухватају 16,9 процената у односу на укупан број извршења кривичних санкција, које су у надлежности Управе. Кривична дела за која се најчешће изричу алтернативне санкције су крађа, лака телесна повреда, угрожавање сигурности, учествовање у тучи, уништење или оштећење туђе покретне имовине, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Ту су и дела из области јавног саобраћаја, насиља у породици, разбојништво, поседовање оружја, неплаћање алиментације.


Казна кућног затвора може бити изречена на максимално годину дана. С друге стране, мера кућног притвора може бити изречена без обзира на кривично дело или висину запрећене казне, што значи да трајање кућног притвора није временски ограничено. Такође, мера кућног притвора се одмах реализује, као и већина осталих алтернативних санкција - рад у јавном интересу (160 осуђеника), условна осуда са заштитним надзором (21 особа)... Када се подвуче црта, у алтернативним санкцијама у Србији тренутно су укупно 2.393 особе.

У Управи за "Новости" објашњавају да се комплет за електронски надзор састоји од базе и наногвице, која се ставља око ноге особе која је на издржавању казне кућног затвора, односно на мери кућног притвора са електронским надзором.

- База електронског уређаја се поставља у стан и не сме да се помера, са чиме је упозната и особа на издржавању казне, као и сви други укућани - кажу у Управи.

- Свако померање базе се одмах региструје у систему за праћење. Ако казну служе у стану, фреквенција кретања је до улазних врата, а ако су у кући, могу да изађу неколико корака испред врата. У Управи за извршење кривичних санкција постоји сервер преко кога се комуницира са електронском опремом која се налази у стану осуђеног. У кући где се служи казна, апарат који служи као пријемник укључује се у утичницу телефона и у струјни прикључак, а наногвица је одашиљач.

Сведоци смо да је, недавно, Рашид Сакић, син покојног певача Синана Сакића, побегао из кућног притвора, у ком је био због разбојништва. Он је поломио наногвицу, скинуо је и побегао из куће у којој је боравио. Игор Петровић, који је у Новом Саду на улици претукао жандарма и његову супругу, побегао је, такође, из кућног притвора тако што је клештима пресекао наногвицу. Слични инциденти забележени су и у Прокупљу, Ваљеву, Београду, где су осуђеници који су била на кућном издржавању казне, сами скинули наногвицу и побегли. Не задуго, јер сви су убрзо ухапшени и спроведени - у затвор.


Прочитајте и:Zbog MASAKRA u Jabukovcu: Podignuta optužnica protiv Davora i Maje, preti im kazna i do 40 GODINA ZATVORA- Било која врста злоупотреба наногвице, попут скидања, уништавања, преношења на неку другу особу немогућа је, јер систем истог трена региструје - тврде у Управи. - Оног момента када лице прекорачи дозвољени круг кретања, стиже нам обавештење о томе. Такође, ако је неко покушавао да скине наногвицу, онда стиже порука да је дошло до оштећења каиша. У случају да осуђени напусти просторије у којима издражава казну кућног затвора, Повереничка служба о томе обавештава суд који је донео првостепену пресуду, а који може да донесе решење по коме ће осуђени остатак казне одслужити у затвору.

Опрема за електронско праћење је направљена од пластичних материјала који су тестирани за такву примену. Законом је предвиђено да особа која их оштети или уништи намерно мора да надокнади штету Управи за извршење кривичних санкција.

- У случају нестанка електричне енергије, опрема је опремљена батеријом која преузима напајање система. У прошлој години набављено је 1.000 комада нових наногвица, а планирано је да у овој буде набављено још опреме чиме ће потребе система извршења овог вида санкција и мера бити у великој мери растерећене - наводе у Управи.


НА СВЕЖЕМ ВАЗДУХУ САТ ВРЕМЕНА

Лица која издржавају меру кућног притвора имају и одређене "привилегије". Тако, могу да бораве на свежем ваздуху 60 минута. Због других разлога, као што је на пример одлазак код лекара, излазак одобрава надлежни судија. Лица која издржавају казну кућног затвора, могу да напуштају просторије свакодневно два сата (боравак на свежем ваздуху). Ипак, у оба ова случаја, и суд и надлежна полицијска управа су обавештени када ће лице користити погодности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Jagos

18.02.2020. 20:30

Jedino je dobra sto narod ne mora da placa hranu i smestaj raznim kriminalcima,ubicama i lopuzama,samo za to je dobra.Dok se ne uvede tezak fizicki rad za stanovnike zatvora mi nemamo o cemu ovde da se diskutuje.Lencare i jedu,imaju zdravstvenu negu,koliko radnika danas radi,nema redovnu platu i osiguranje?To bih ja sve poslao na izgradnju auto-puteva,pruga,u rudnike dok mu se zivot ne ogadi od +40 do -20°C.