- Не брините, занемоћао сам, нисам силовао 30 година! Ја сам своје одслужио, сам и нема разлога да ме се ико плаши, поручује Миленко Цукавац (64) из Пожеге, који је недавно одлежао 14 година робије због силовања, крађа и других злочина!

На другој страни, Миленкове комшије из Пожеге ништа му не верују, у паничном су страху да ће он кад-тад напасти неку жену или дете, и тврде: „Ко је једном силовао, болестан силоваће опет!"

Миленка су новинари затекли испред бараке грађевинске фирме „Ратко Митровић“, где га је Центар за социјални рад из Пожеге сместио након што је изашао из затвора. Он се бициклом упутио на лекарски преглед и није му било драго кад је видео да се екипа интересује за њега.

- Ја сам своје одслужио, а пола живота сам провео на робији! Последњи пут судија ме је осудио на 12 година, а одлежао сам скоро 15! Због тога сам тужио државу. Имам све доказе да су ме држали у затвору дуже - викао је љутити Цукавац.

- Ја сам силовао само једном! То је било још осамдесетих и више никад нисам то урадио! Могу људи да причају шта год хоће, али ја знам шта сам урадио и зашто сам осуђиван!

На питање зашто није отишао у старачки дом, како му је понуђено, Цукавац је рекао да „он има своју кућу, у коју су се уселили неки људи док је био у затвору и да их је због тога тужио.

- Тражим да ми врате моју кућу! Нисам хтео да идем у старачки доми нашли су ми овај смештај у бараци. Задовољан сам, овде имам све што ми треба - рекао је Миленко.

На констатацију да се његове комшије плаше, Цукавац се још више разбеснео.

- Никоме ја нисам претња! Полиција ме редовно обилази и ја идем у станицу да им се јавим! Не дам да ме ико малтретира! У затвору сам се разболео, имао сам инфаркт, а сада се лечим и не треба нико да ме се плаши - викао је Цукавац.

МЕШТАНИ У СТРАХУ

- Наш Центар за социјални рад га је сместио у напуштену бараку фирме „Ратко Митровиц" и од тада ми немамо ни мира ни сна - огорчен је мештанин. Он додаје да су се станари овог насеља жалили надлежнима у општини, али им је речено да је Миленко сада слободан човек и да има своја права.

- Да ли ми имамо право да живимо нормално? Сви смо чули шта је Миленко радио, па жене и деца из страха не смеју да изаду ни у двориште, или излазе са псом који би их заштитио! У полицији су нам само рекли да ће га редовно обилазити - тврди мештанин.

Други мештанин се пожалио да му унучићи више не долазе у кућу, плашећи се да буду у близини силоватеља. Раније су ми долазили сваки дан, а сад ми кажу „Деда, извини, не смемо да дођемо!"

- Овде је завладао страх због тог манијака, јер ко је то једном урадио, урадиће поново! Миленко је болестан Човек, манијак, и за њега нема лека - истиче овај старији човек.

ЈУРИЋ ПРВИ УПОЗОРИО

Подсетимо, на Цукавца је почетком фебруара први упозорио Игор Јурић, оснивач фондације „Тијана Јурић“.

- Он је 2006. осуден на 14 година затвора и поново је на слободи. Оно што смо добили као поверљиву информацију јесте да се ради о врло агресивној особи, са ниским прагом толеранције и са изразито девијантним сексуалним понашањем. Зато желим да упозорим родитеље из Ужица и Пожеге, јер се он креће на тој територији, да децу не пуштају саму у касним вечерњим сатима. Сигуран сам и знам да ће овај човек учинити исто - упозорио је тада Јурић. Како су касније пренели медији, Цукавац је силовао најмање три девојке, међу којима и једну малолетницу. Наводно, нападао је и труднице, углавном претећи ножем, а први пут је због силовања осуђен још давне 1987.

(Информер.рс)