Адвокати траже снимке камера: Браниоци осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића најављују приговоре на оптужницу

Д. ЗЕЧЕВИЋ

среда, 12. 02. 2020. у 21:00

Адвокати траже снимке камера: Браниоци осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића најављују приговоре на оптужницу

Адвокат Јована Филиповић и Ксенија Божовић из СДП

Пре писања жалбе, захтевају да им суд достави видео-материјал, и то не само са места злочина

АДВОКАТИ одбране Срба осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП, најавили су приговор на оптужницу која је прочитана у уторак, на првом рочишту, пред Специјалним одељењем Основног суда у Приштини. Рок за приговор је месец дана. На последњем рочишту адвокати одбране затражили су од тужилашта да им, поред доказног материјала који садржи 12.500 страница, достави и снимке сигурносних камера које тужилаштво поседује.

- Одбрана је засада добила слике скинуте са снимака, а рок да нам тужилаштво достави тражене снимке је до краја ове недеље - истиче Јована Филиповић, адвокат Силване Арсовић, некадашње секретарице Оливера Ивановића, и додаје да ће тек по добијању снимака почети да пише приговор.

Снимци камера које адвокати очекују односе се, како каже Филиповићева, на читав део Митровице којим се убијени лидер СДП кретао, али је неизесно да ли су камере забележиле и сам чин убиства мада је тужилаштво првобитно истицало да поседује и те снимке.

Оптужницу је написао Суљ Хоџај, који је истог дана када је она предочена отишао у пензију. Да Хоџајева оптужница нема основа, сматра и адвокат Махмут Хаљими, бранилац Марка Рошића (26), младића из Косовске Митровице осумњиченог у случају Ивановићевог убиства, који је већ 14 месеци у притвору. И док појашњава да нова, односно допуњена оптужница од 27. децембра прошле године не представља неке значајније измене у односу на првобитну, већ да је писање наводно допуњене оптужнице представљало "куповину времена" од стране тужилашта, адвокат Хаљими рекао је новинарима после првог рочишта да оптужница по којој се поступа "има хиљаду мана" и да нема доказа, али да ће то навести у свом приговору. Он је истовремено појаснио да "добро основана сумња као стандард за подизање оптужнице треба да има велики број доказа који се међусобно повезују и приближе тај закључак да је највећа вероватноћа да је оптужени извршио кривично дело", али да поменута оптужница то не поседује. И остали браниоци шесторо оптужених Срба најављују приговор на оптужницу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
“Новости” истражују: Скривени купци ухватили дивљег трговца становима

Иначе, допуњеном оптужницом обухваћени су полицајци Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, Марко Рошић, начелник полиције за крвне деликте у Косовској Митровици Раде Басара и секретарица у странци покојног Оливера Ивановића Силвана Арсовић.


Тужилац је указао да су сви осумњичени помагали у извршењу кривичног дела, односно да су помагали криминалној групи која је предвођена Звонком Веселиновићем, Миланом Радојичићем и Жељком Бојићем.

Осумњичени се терете за кривична дела као што су учешће или организовање криминалне групе, затим злоупотреба службеног положаја, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, откривање службене тајне и манипулација доказима.


НЕ ВИДИ СЕ КО ЈЕ УБИЦА

У Грађанској иницијативи СДП покојног Оливера Ивановића оцењују оптужницу неозбиљном.

- Суштина је у томе да се из ове оптужнице не види ко је убио Оливера Ивановића - сматра Ксенија Божовић, његова најближа сарадница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације