ПРЕД Тужилаштвом за организовани криминал саслушано је нових пет сведока у истрази која се води против Мирољуба Јевтића, в. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије", осумњиченог за примање мита од 10.000 евра у вези са пословима експропријације земљишта на трасама брзих пруга.

Поред Јевтића, истрага се води и против Драгослава Бурзановића, члана Надзорног одбора Привредног друштва "Ратко Митровић" из Новог Сада, као и адвоката Зорана Стојановића и Владислава Костића. Њима се на терет ставља давање мита.

Јевтић је ухапшен 10. јануара након чега му је одређен притвор, док су друга тројица осумњичених одмах пуштена да се бране са слободе. Специјални суд у Београду му је пре два два продужио притвор за још 30 дана.

Прочитајте још - Директору „Инфраструктура железнице“ одређен ПРИТВОР, остали се бране са слободе

Према наредби за спровођење истраге, Јевтић је, наводно, неосновано и непотребно ангажовао адвокате на пословима експропријације земљишта на траси планиране изградње брзе пруге. Сумња се да су део уплаћеног новца од "Инфраструктуре железнице Србије", по основу фактурисаних услуга у вишемилионским износима, као мито, преко посредника, предавали њему као директору.

Како незванично сазнајемо, сви сведоци су тврдили да је било неопходно да се ангажују адвокати, јер у предузећу нису имали довољно капацитета да стигну да одраде све предмете. Иначе, одлуком судије за претходни поступак Специјалног суда, Јевтићу је продужен притвор за још 30 дана, док се остали осумњичени бране са слободе.

Подсетимо да је против Јевтића пре пет дана покренута још једна истрага, заједно са државним секретаром Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодрагом Поледицом и још четири осумњичена који се терете за злоупотребе са јавним набавкама у вези са реконструкцијама железничке пруге на Панчевачком мосту.

У овој истрази Јевтић се сумњичи за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у вези са реконструкцијом пруге преко Панчевачког моста.