ПРЕБАЦИВАЊЕ Добросава Гаврића (43), осуђеног за троструко убиство у холу "Интерконтинентала", из Јужноафричке Републике у Србију обавиће се у строгој тајности и уз повећане мере опреза. По њега ће отићи специјално обучени тим МУП Србије, а сви претходни детаљи биће договорени преко националних бироа Интерпола. У земљу, из које је побегао пре 14 година, стићи ће редовном авионском линијом.

Гаврић, који је осуђен правоснажно на 35 година затвора, биће у прво време смештен у притвору Централног затвора у Београду. Тамо ће бити подвргнут свим лекарским прегледима и анализама. Потом ће бити пребачен у један од српских затвора, највероватније у Забелу, код Пожаревца или Падинску скелу надомак Београда.

Све ово, међутим, догодиће се само у случају да министар правде Јужноафричке Републике стави потпис на одлуку о изручењу Гаврића, коју је прошле недеље донео Магистративни суд у Кејптауну. Овакво решење суда у ЈАР уследило је након последње замолнице Министарства правде Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Две деценије од убиства Аркана: Освета још траје, а једна ствар и дан данас је мистерија

Одлука о изручењу Добросава Гаврића Србији готово се поклопила са годишњицом ликвидације у којој су усмрћени Жељко Ражнатовић Аркан (48), Миленко Мандић Манда (44) и Драган Гарић (47). Прошло је тачно 20 година од тада, а и даље је неизвесно да ли ће човек осуђен да је директни извршилац троструке ликвидације, коначно бити иза затворских решетака. То, сада, зависи од министра правде Јужноафричке Републике.

Портпарол Националног тужилаштва ЈАР Ерик Нтабазалила изјавио је прошле недеље да је одлука "донета упркос Гаврићевом протесту да је осуђен по политичкој линији и да страхује за свој живот уколико буде послат у Србију".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цеца проговорила о Аркановом убици: Божја је правда да робија у Србији, надам се да ће трулити у затвору до краја живота


- Суд је све те наводе предао у руке министру правде и надлежним установама, а они ће донети коначну одлуку - рекао је Нтабазалила.

Гаврић је злочин, према правоснажној пресуди Вишег суда у Београду, починио са само 23 године. Он је, како је утврђено током процеса, тог 15. јануара 2000. године с леђа пришао команданту Српске добровољачке гарде Жељку Ражнатовићу Аркану (48) и пуцао му у главу. Хице је потом испалио и у Миленка Мандића Манду (44) и Драгана Гарића (47). У то време овај млади Лозничанин био је активни полицајац.


ПОБЕГАО ИЗ СРБИЈЕ 2006.

ГАВРИЋ је ухапшен неколико дана после злочина, јер га је, бранећи Аркана, тешко ранио његов телохранитељ Звонко Матеовић. Судило му се два пута. На друго суђење је долазио са слободе, због судске грешке. Пред изрицање пресуде, 2006, побегао је како би избегао затворску казну. Годину дана касније, ушао је у Јужноафричку Републику преко Италије и Еквадора користећи лажни идентитет и име Саша Ковачевић. У одсуству је осуђен на 35 година робије.