ПОЛИЦИЈА у Бору ухапсила је М. С. (53), у чијем је аутомобилу пронађено 250 килограма анодног муља, сировине која се производи у овдашњем рударско-топионичарском басену и чијом се прерадом добија - злато. Како се претпоставља, од те количине могло би да се добије неколико десетина грама тог племенитог метала.

Злато се у Бору производи од 1938. године, а овдашња Златара је једини погон у Србији где се производе племенити метали - злато, сребро, платина, паладијум и селен. РТБ 24 сата обезбеђују наоружани стражари, а ту су и надзорне камере, које даноноћно прате сваки корак посетилаца и запослених.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Из РТБ "Бор" нестало 900 килограма злата!

Лопови су се зато и преоријентисали, па више не краду племените метале, већ анодни муљ - сировину чијом се прерадом они добијају. Борска полиција располаже подацима да је РТБ од 2014. до 2017. званично остао без око 900 килограма злата. Незванично, помиње се да је из Басена у том периоду "испарило" чак три тоне тог племенитог метала, што је предмет истраге коју води Специјално тужилаштво за организовани криминал.