ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал подигло је оптужницу против 15 особа због превара приликом књижења станова у катастру непокретности, коришћењем лажне документације.

Оптужени су Зоран Р., Александар Л., Владимир М., Горан Ђ., Никола Ј., Дарко Ж., Драган Н., Петар М., Јожеф П., Зићри Б., Немања В., Миланка Д., Снежана Ђ., Дарко Д. и Игор Б. Њима се на терет стављају кривична дела - удруживање ради вршења кривичних дела и превара. Међу оптуженима је и радник погребног предузећа, који се сумњичи да је групи превараната јављао информације о покојницима.

Прочитајте још - ПОРОДИЦА НИЈЕ ПРЕПОЗНАЛА ПОКОЈНИКА: Доживели шок кад су отворили сандук

Ову оптужницу, која још није правоснажна, потврдило је кривично ванрасправно веће Специјалног суда, а сада је у току жалбени поступак пред Апелационим судом. Оптужени се терете за превере приликом књижења станова у катастру непокретности коришћењем лажне документације о претходном основу стицања спорних станова. Сумња се да је ова група користила станове на територији града Београда чији су власници преминули и махом су били без наследника, тако што су са лажном документацијом књижили станове у земљишне књиге Републичког геодетског завода на неког од припадника групе или на особе повезане с њима. Потом су их продавала испод тржишне цене.

Полиција је после хапшења саопштила да су у становима осумњичених пронађени фалсификовани уговори о купопродаји, уговори о откупу станова, потврде да су у целости исплаћени станови и више десетина фалсификованих печата државних институција, којима су оверавали лажну документацију. Поред тога су навели да је преварама ова криминална група стекла противправну имовинску корист од 30 милиона динара. Као оштећени, појављују се купци, законски наследници преминулих и Град Београд.

БИЛИ ПОД ПРИСМОТРОМ

ПОСТУПАК у овом случају отпочео је 31. октобра 2018. године када је полиција у акцији под називом "Инпорост" привела осумњичене који су дуже време били под присмотром због сумње да су препродавали станове на Вождовцу, Звездари и Новом Београду. У првом моменту ухапшено је десеторо осумњичених, да би касније полиција привела још њих петоро.