Поледица негира малверзација током реконструкције Панчевца: Истрага због злоупотреба у железници, предложено да се осумњиченима одреди притвор

Н. БИЈЕЛИЋ

04. 02. 2020. у 16:43

Поледица негира малверзација током реконструкције Панчевца: Истрага због злоупотреба у железници, предложено да се осумњиченима одреди притвор

Фото: М. Анђела и Д. Кујунџић

У Тужилаштву су саслушани и остали осумњичени у овом случају, запослени у "Инфраструктури железница Србије"

МИОДРАГ Поледица, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, како незванично сазнајемо, негирао је у уторак пред Тужилаштвом за организовани криминал да је злоупотребио службени положај у вези са тендером за реконструкцију пруге преко Панчевачког моста, која је рађена од августа 2018. до маја 2019. године.

Он је, током скоро два сата, колико је трајало саслушање, између осталог тврдио да је потписао документ којим је затражена реконструкција Панчевачког моста. Навео је да га на то нико није натерао, већ да је то била његова обавеза као државног секретара Министарства.

У Тужилаштву су саслушани и остали осумњичени у овом случају, запослени у "Инфраструктури железница Србије", Бранимир Алимпић, из Сектора за набавке, и Предраг Ћурчић, заменик директора Сектора за грађевинске послове. Испитани су и Зоран Станојевић, директор Привредног друштва за грађење, ремонт и одржавање пруга ЗГОП, и Мирко Међо, директор фирме "Инграп Омни".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нису ни радили реконструкције пруга, уместо нових стављани половни прагови и шине: Детаљи хапшења у "Инфраструктури Железница", Поледица "проклизао" на Панчевцу

Након њиховог саслушања тужилац је донео наредбу о спровођењу истраге. Поред тога, за Поледицу и остале, судији за претходни поступак Специјалног суда предложио је да им одреди притвор. Истрагом је обухваћен и Мирољуб Јевтић, в. д. директора "Инфраструктура железница Србије", који се налази у притвору од 10. јануара, када је ухапшен, због сумњи да је примио мито од десет хиљада евра.

Сумња се да су Јевтић, Алимпић и Ћурчић у поступцима јавне набавке фаворизовали ЗГОП у добијању послова на железници. У томе им је, наводно, помогао Поледица, који је, како се сумња, тражио да се убрза реконструкција због чега је извођач радова изабран директном погодбом. Међо је, како се тврди, давао "услужне понуде" којима је обезбеђивана извесност добијања посла на тендерима за ЗГОП. Према незваничним информацијама, вредност јавних набавки била је већа од 350 милиона динара. Да ли су и колику противправну имовинску корист стекли осумњичени, утврдиће се истрагом.


ОДЛОЖЕНО САСЛУШАЊЕ ЈЕВТИЋА

НА саслушање у Тужилаштво, Мирољуб Јевтић је доведен из притвора. Међутим, он ће бити накнадно испитан, пошто су његови адвокати сат пре него што је заказано испитивање, позвани да дођу. Тек када су стигли, сазнали су о чему је реч, због чега су тражили да њихов клијент изнесе касније одбрану, кад се упознају са детаљима нове кривичне пријаве.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)