Због везе са наркотицима лане пријављено 350 малолетника: Криминалци због благог закона регрутују децу да буду дилери?

С. Ј. МАТИЋ

04. 02. 2020. у 20:00

Због везе са наркотицима лане пријављено 350 малолетника: Криминалци због благог закона регрутују децу да буду дилери?

Фото Илустрација

Истраживања показују да нема типског профила малолетника које врбују за растурање наркотика

ВИШЕМ јавном тужилаштву у Београду прошле године је пријављено укупно 350 малолетника због повезаности са наркотицима. Подаци говоре да је због производње и стављања у промет опојних дрога пријављено њих 95. За држање и уживање наркотика пријављено их је 177, док је за омогућавање уживања пријављено 78 малолетника.

Како наводе у Тужилаштву, поступак према малолетницима је специфичан, па ако им се изриче мера задржавања, она може трајати најдуже осам часова.

- Након тога се малолетник доводи пред судију за малолетнике, а надлежни тужилац ставља предлог за покретање припремног поступка. Уколико има услова које закон прописије, и према малолетнику се може одредити притвор одлуком надлежног суда - објашњавају у Тужилаштву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Млади углавном због дроге у психијатријским болницама


Према малолетним преступницима се најчешће изриче мера појачаног надзора, а ако је у питању повратник, онда и мера упућивања у одговарајући васпитно-поправни дом.

Вероватно ове, може се рећи и благе одредбе Кривичног закона које се односе на малолетнике, користе озбиљнији трговци наркотицима, па их све више ангажују за растурање марихуане, екстазија, па и хероина. Када тинејџере полиција ухвати са кесицама дроге, најчешће им се досуђују казне појачаног родитељског надзора, нарочито ако су први пут ухваћени.

РЕДОВНИ ЂАЦИ Статистика каже да од 223 пријављених због дроге у 2018. години, њих 143 иде редовно у школу, ванредно иде 14, а њих 24 не похађа школу. За остале, ти подаци су непознати. Такође, 100 њих живи са оба родитеља, 46 само са мајком, а 13 са оцем. У хранитељској породици живи њих шесторо, а за остале је тај статус непознат.

Психолог Марина Надејин објашњава, за "Новости", да млади најчешће улазе у причу са диловањем наркотика да би финансирали своје уживање у опијатима.

- Искуства показују да ретко ко од малолетника улази у тај посао само да би зарадио. Већина то ради искључиво да би могла себи да обезбеди наркотике. С друге стране, старији дилери имају мотивацију да рашире мрежу. Они преко те деце шире и тржиште и зато их и користе - каже Марина.

Наша саговорница указује на то да истраживања показују да нема типског профила малолетника које врбују за растурање наркотика, ни по узрасту, полу, образовању, економском статусу или животу у градској или сеоској средини. Просто, сви могу бити део те приче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Малолетни дилери дрогу крили у дворишту ВРТИЋА, ухваћени док су откопавали “штек” на Звездари

Према подацима Завода за статистику, од 2009. до 2018. године против малолетника који се сумњиче за кривична дела производњу и стављање у промет дрога, њихово држање и омогућавање уживања, годишње је подношено између 100 и 200 кривичних пријава и скоро све је поднео МУП. Осим прошле године, одскочила је 2018, када су поднете 223 кривичне пријаве. Од тог броја против девојчица је било 12.

Подаци говоре да је против 175 пријављених поднет захтев за покретање поступка, а против њих 158 поднет је предлог за изрицање кривичне казне. За 107 малолетника казна је предложена због држања наркотика, а за њих 45 због стављања дроге у промет. Највише је пријављених од 16 и 17 година - 183, од 15 година пријављено је 24, а од 14 њих 14.
БРОЈКЕ

* 200 пријава годишње против малолетника
* 183 пријављених има 16 или 17 година
* 143 од пријављених редовно иде у школу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)