МЕТА напада 19. јануара у ресторану у предграђу Атине, у Варију, био је један од наводних вођа "шкаљарског клана" Игор Дедовић, док је високопозиционирани члан ове групе Стеван Стаматовић усмрћен јер се задесио тог дана на том месту. Дедовићева ликвидација је планирана дуго и детаљно и то као одмазда за смрт Владимира Рогановића и Даворина Балтића, који су довођени у везу са "кавачким кланом".

Ово су оперативне информације и процене црногорских и српских безбедносних служби, које прате рат до истребљења два которска клана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО ЈЕ ЛИКВИДИРАН РОГАНОВИЋ: Убица сачекао да заврше ручак

- Стаматовић је убијен раније него што су налогодавци планирали - објашњава, за "Новости", саговорник из безбедносних структура. - Његова несрећа је што је тог дана био са Дедовићем, па су их се убице, практично, решиле једним потезом. За Дедовића се већ извесно време у европском подземљу говорило да је мета, а и он сам је знао да га јуре.

Дедовић је, сматрају добро обавештени, себи практично потписао смртну пресуду после убиства Владимира Рогановића у Бечу, 21. децембра 2018. године, јер је противничка страна одмах посумњала да он стоји иза организације ове ликвидације. Рогановић је изрешетан после изласка из једне пицерије, на улици, а читуље које су тада објављене наговештавале су да ће освета бити брутална и неумољива. Још тада се говорило да је "кавачки клан" претрпео жесток ударац, али и да су припреме за удар на супарничку екипу истог тренутка започеле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДЕТАЉИ САЧЕКУШЕ НА ВРАЧАРУ: Полицајка била у "голфу" са Балтићем (ВИДЕО)

Када је Даворин Балтић убијен 1. јануара 2018. године мислило се да су "кавчани" остали без оперативца број један. Његова ликвидација у центру Београда, међутим, врло брзо је расветљена. За једним Ужичанином, као директним извршиоцем, расписана је и потерница. Многи су били уверени да су "шкаљарци" тим злочином себи обезбедили примат не само у криминалним пословима, већ и у организацији убистава.

Полиција испред бечке пицерије где је убијен Владимир Рогановић

- Балтићева смрт је уздрмала "кавчане", док их је Рогановићево убиство после скоро годину дана практично нокаутирало - објашњава наш саговорник. - Били су у тоталном расулу. Део њих је био у затвору, део у бекству. После убиства Балтића и Рогановића постали су као рањена звер. Опасни. Они што су остали почели су да кују освету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вође шкаљараца убијени у Атини: Дедовић и Стаматовић ликвидирани пред женом и децом, убице са капуљачама нестале без трага

Наш саговорник истиче и да убиство бившег поморца Марка Вуковића 17. јануара ове године на Бежанијској коси, који је наводно био близак са припадницима обе сукобљене групе, није повезано са масакром у Атини. Наиме, како каже, за само 24 часа није могла да се припреми онако до танчина испланирана одмазда.

Даворин Балтић

У ЖРТВЕ ИСПАЛИЛИ ПО 15 МЕТАКА

ДЕДОВИЋ и Стаматовић убијени су 19. јануара док су са својим женама и децом били на вечери у познатом атинском ресторану "Воскопула". На њих су пуцала четворица мушкараца, који су испалили више од 30 метака. Досадашња истрага је показала да је реч о добро планираном мафијашком обрачуну, јер су убице мирно ушетале у ресторан, пришле столу где су седели Дедовић и Стаматовић и испалили у њих најмање по 15 метака. Са места обрачуна побегли су црним џипом. Према неким информацијама, на лицима су имали силиконске маске, док су поједини сведоци тврдили да су имали мараме које су им прекривале доњи део лица.