Нису ни радили реконструкције пруга, уместо нових стављани половни прагови и шине: Детаљи хапшења у Инфраструктури Железница, Поледица проклизао на Панчевцу

З. РАДОВИЋ - Н. БИЈЕЛИЋ

03. 02. 2020. у 22:07

Нису ни радили реконструкције пруга, уместо нових стављани половни прагови и шине: Детаљи хапшења у Инфраструктури Железница, Поледица проклизао на Панчевцу

Милорад Поледица Фото Танјуг/Д.Кујунџић

Приведени и Бранимир Алимпић, из Сектора за набавке и Предраг Ћурчић, заменику директора Сектора за грађевинске послове, директор Привредног друштва ЗГОП Зоран Станојевић и Мирко Међо, директор фирме "Инграп Омни"

ДРЖАВНИ секретар Министарства грађевинарства Миодраг Поледица ухапшен је у понедељак по налогу Тужилаштва за организовани криминал. Он је, заједно са Мирољубом Јевтићем, недавно ухапшеним в. д. директора "Инфраструктура железница Србије", осумњичен за злоупотребу службеног положаја у вези са тендером за реконструкцију пруге преко Панчевачког моста која је рађена од августа 2018. до маја 2019. године.

Лисице на руке стављене су још двојици осумњичених из "Инфраструктуре" - Бранимиру Алимпићу, из Сектора за набавке, и Предрагу Ћурчићу, заменику директора Сектора за грађевинске послове. Приведени су и директор Привредног друштва за грађење, ремонт и одржавање пруга ЗГОП Зоран Станојевић и Мирко Међо, директор фирме "Инграп Омни". Они ће у уторак бити приведени на саслушање у Тужилаштво.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Погледајте како je ухапшен директор "Инфраструктура железница Србије", осумњичен да је примио мито од 10.000 евра (ВИДЕО)

Тужилаштво сумња да су Јевтић, Алимпић и Ћурчић у поступцима јавне набавке злоупотребили своја овлашћења и службене положаје, како би фаворизовали ЗГОП у добијању послова извођења радова на железници. У томе им је, како се сумња, помогао Миодраг Поледица, који је тражио да се убрза поступак реконструкције, па је извођач изабран директном погодбом. Осумњичени директор предузећа "Инграп Омни" је, наводно, давао "услужне понуде" којима је обезбеђивана извесност добијања посла на тендерима за ЗГОП.

Ова хапшења само су наставак акције Тужилаштва од 10. јануара, када је ухапшен в. д. директора "Инфраструктуре" Мирољуб Јевтић. Како "Новости" незванично сазнају, један од спорних тендера због којих су "пали" запослени у "Инфраструктури" је и реконструкција пруге Пожаревац - Мајданпек. Осумњичени су, наводно, приказивали да је обновљена цела траса, а у ствари су колосеци само делимично реконструисани - уместо нових, стављани су половни прагови. На ове неправилности и малверзације указали су у свом извештају крајем прошле године и државни ревизори.

Фото П.Милошевић

- На појединим деловима уопште није ни рађена реконструкција на горњем и доњем строју, док су на неким реновираним деоницама дрвени прагови замењени половним бетонским праговима и половним шинама - каже извор "Новости". - На већем делу пруге није сипана довољна количина камена туцаника, како би се урадило машинско регулисање по правилницима машинске струке. То директно угрожава безбедност одвијања железничког саобраћаја. На појединим деловима брзина је и после ремонта остала 10 километара на час, а и даље има око двадесет лаганих вожњи.


ПЕТ СВЕДОКА ЧЕКА САСЛУШАЊЕ

У ПРВОМ поступку против Мирољуба Јевтића, због сумње да је примио мито од 10.000 евра, у петак ће бити саслушано пет сведока, који су сви запослени у "Инфраструктури". Јевтић је и даље у притвору, док се остали осумњичени у том случају бране са слободе. Он је осумњичен да је неосновано и непотребно ангажовао адвокате на пословима експропријације земљишта на трасама брзих пруга и да је узимао мито.

Фото Танјуг/Д.Николић

Поједини медији су објавили да је Јевтић наводно рекао да је део новца од мита давао на руке Зорани Михајловић, а да са незаконитим радњама везе има и њен супруг. Међутим, Јевтићев адвокат је демантовао те наводе.


МИХАЈЛОВИЋЕВА: НЕ СУМЊАМ У САРАДНИКА

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић у понедељак је изјавила да Министарство на чијем је челу и она лично дају пуну подршку надлежним органима у борби против корупције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Директору „Инфраструктура железнице“ одређен ПРИТВОР, остали се бране са слободе


- Сви запослени у Министарству и ја, у сваком тренутку стојимо на располагању за пружање свих потребних информација - рекла је Михајловићева. - С друге стране, засада немам ниједан разлог да поверујем да је државни секретар Министарства Миодраг Поледица умешан у радње које му се стављају на терет.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Okvals

03.02.2020. 22:42

A šta će sa Ministarkom? To su njeni izvršitelji. Ona će, ako joj kažu da je dobro, složiće se. Ako joj kažu nije dobro, složiće se. Stručnjak.

Sibin

03.02.2020. 22:49

Morbidno.Zar medju nama postoje oni koji bi za saku zelenih nonovcanica zrtvovali zivote svoga naroda.

Проверите све

03.02.2020. 23:31

Да ли су купљене и уграђене нове скретнице за пругу Пожаревац-Мајданпек, Крагујевац-Лапово и нарочито Ниш-Зајечар??? О каквој се рекнстуркцији ради ако се стављају старе, половне ствари? Да ли су наплаћивали и нове сигурносно-сигналне и телефонске уређаје и везе???И без тога нема брзе и безбедне вожње. Ој Србијо, међу ... Није битно похапипсти их, него доказати извршење кривичних дела и правоснажно осудити на вишегодишње затворсек казне. У супротном наплатиће све поново од народа.

Kalimero

04.02.2020. 01:34

Ministarka da podnese ostavku pod hitno i to još juče. Ona je odgovoena za svoje saradnike i ako ima i malo savesti to će uraditi.

Petar

04.02.2020. 03:59

Izjava Mihajloviceve je ocekivana. Ako bi rekla da sumnja u Poledicu to bi bila optuznica protivu nje bez potrebe drugih dokaza. Ovako, ona se ogradjuje ali sa veoma slabom ogradom. Jer i sam cin sumnje i hapsenja drzavnih sluzbenika povlaci posledice po citavo ministarstvo a to znaci: ostavka ili smena. Koga? Svih odgovornih u ministarstvu pa i onih iznad. Sta se tice Poledice, ako je uradio nesta nezakonito uradio je to nesvesno ili iz neznanja sto ge medjutim ne oslobadja odgovornosti.

Goran

04.02.2020. 04:05

Sve ovo je utvrdio Državni revizor pa je na osnovu toga tuzilastvo moralo da reaguje inače bi i ovi ostalo kao Krusik u nekoj fioci. Državni revizor je utvrdio ogromne pljačke i u Krusiku ali tuzilastvo ćuti a državni vrh gleda koga sada da žrtvuje da bi zaštitili sebe jer su mesecima pomagali javnom kampanjom GIMu i ostalim umešani da izbegnu ruku pravde tvrdnjama da je to normalno i "pa sta" a išli su i dotle da su tvrdili da je to napad na vojsku i izdaja. Sada ispade obratno. I nikom nista.

Mučenik

04.02.2020. 06:31

Prvo je uhapšen direktor sa železnice, a sada i državni sekretar. Kakva država takvi tukovodioci i političari, lopov do lopova. Jadna i železnica ko je održava, a ko je koristi, prugu Niš Zaječar i obrnuto niko.Koliko li će tu pare da odnesu. Čelnica ministarstva Zoka s kim sve ima posla od ambasadora, lopova do krupnih zverki.Ona je poštena ministarka i gospođa al' u petu od leve noge.Veći lopovi i veće neznalice i šta još ne vode ovu zemlju. Kada li sa ovakvim će izaći iz bede. Možda nikada?

boban

04.02.2020. 06:33

lako je u nasem drustvu da dajes krivicu na primer ministarki. fakt je da oni ne mogu sve da gledaju i provere jer za to treba strucnjaka koji ponovo kostaju. problem je narod. ceo nas narod he korumpiran. a da to neko i sve neko proveri trebalo bi nam milione evra samo za to

sasa

04.02.2020. 08:01

ovo je samo vrh.za poslednjih 30 godina toliko je pokradeno sa zeleznice srbije da je to neverovatno.ostavljena po strani,kao truplo koje komadaju glodari,na milost i nemilost lopova i parazita koji zive na racun drustva.uvesti vanredne mere u zeleznicu,nezavisne kontroile koja mora da bude povezana sa sup-om i to specijalnim odeljenjem.smeniti sve istrazne sudije i postaviti nove,nekompromitovane.za pocetak.staljin ja za vas ,lopurde jedne,sibir 20 godina i sav imetak da se uzme i to detaljno.

Bonaparta

04.02.2020. 08:52

Ovo stanje na železnici nije od juče. Svojevremeno sam radio u tom preduzeću. Dobio sam otkaz kroz nameštenu prijavu direktora i u dilu sa sudijom u sudu potvrđen otkaz / nameštaljka u sudu da donesu odluku protiv mene iako je Ustavni sud doneo odluku da po pravilniku železnice to je bilo protivpravno, jer je sudinica bila žena jednog od rukovodilaca/ Ukazivao sam na krađe i nameštaljke ovakvog tipa.

Sharpshooter

04.02.2020. 08:58

Krušik šta? p.s. klasično razračunavanje sa političkim „partnerima” oko dominacije u stranci, prikazano narodu kao borba za pravdu. Selektivan rad tužilaštva. Još jedna manipulacija. p.s.2. Pusti ovaj komentar i dokaži objektivnost „moderatore”

Bonaparta

04.02.2020. 08:58

Železnica je uvek bila mesto za bogaćenje direktora. Preispitajte sve direktore od 1990 pa do danas. Nećete naći ni jednog bez petosobnog stana, mercedesa u garaži i bar 100.000 evra na ličnom računu.

Otpravnik

04.02.2020. 09:02

Tužilaštvo treba da se pozabavi i kadrovskom strukturom u infrastrukturi železnice, stručnost zaposlenih, odnosno bezbednost saobraćaja dovedena na nizak nivo gde možete očekivati svašta. Vi sada imate da prekoračenjem službenih ovlašćenja od strane najviših rukovodilaca kojim je štelovan Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji kojim je omogućeno da ljudi sa višim/visokim strukovnim školama i trogodišnjim menadzerskim fakultetima, znači VI-1 sss budu na odgovornim mestima, direktori...

Perica

04.02.2020. 12:39

@Otpravnik - Zna se po Zakonu o NOK-su: Dvogodišnja/trogodišnja viša škola 180espb = VI -1 sss; Spec.struk.studije 60 espb = VI-2 sss; Osnovne akademske studije 240espb = VI-2 sss; Master studije-diploma = VII-1 sss; Osnovne studije (počete pre 2005.god.) 4-6 god. = VII-1 sss. Sistematizacija je devastirana do te mere da je omogućeno da sva radna mesta za koja je ranije bilo potrebno da imate VII-1 sss, sada je dovoljno da imate višu školu VI-1 ili VI-2 sss. Zašto je to urađeno, sada vidimo svi.

Ivan Zgrozeni

04.02.2020. 09:04

To je moguce jer u ministarstvu rade nestrucni ljudi koji nemaju veze sa gradjevinarstvom. Ministarka ne zna gradjevinu zato joj se isti zid rusi tri puta. Ona je tu zbog POLITIKE. Da su ljudi u ministarstvu strucni bilo bi im jasno da su ponude koje su suvise niske (da bi se dobio posao) nerealne. Najjeftinija ponuda ispadne najskuplja. Ali oni te NE ZNAJU jer nemaju pojma o gradjevini. Zaposliti strucne ljude umesto politicara. Ministarka hitno da podnese ostavku.

Dragan

04.02.2020. 09:05

Sad lepo država zapleni svu imovinu,da razuman rok da se dokaže šta je legalno stečeno.Posle toga sve na licitaciju,za nauk drugima da se ne igraju s državom. Dok ne uvedemo takvu praksu nema nama leka.

драгана

05.02.2020. 13:16

@milan - Pa,sad,odgovornost je odgovornost. Nego,neka vraćaju pare.

Боро

04.02.2020. 09:14

Михајловићка је члан тајног друштва Трилатерале, па зар мислите да она жели добро Србији. Реновирала стан, куче у Сремћици све пошено. Народни посланици СНС не плачају порез држави поткрадају државу није она сама штеточина у влади.

Ce

04.02.2020. 09:18

Hitno uvesti. UNUTRSNJU KONTROLU za sva javna preduzeca kao vladinu agenciju. Kontrola para koje se trose iz budzeta koji pune gradjani. Obavezno IZVESTAJ dati na usvajanje I na sajt PRE nego se usvoji budzet u parlamentu . Izvestaju dati najveci prioritet I znacaj.

Boris

05.02.2020. 09:19

I sad kad zavrse farsu zvanu sud, verovatno ce postati biznismeni ili dar vlasnici nekih novih ili starih tenderki kupljenih preduzeca. A naravno po odsluzenju tromesecne kazne, uclanjenje u sns

драгана

05.02.2020. 13:14

I trenutno je u toku rekonstrukcija pruge na jednom pravcu u Srbiji,polovni pragovi i polovne šine.Dakle?Obnova ne sme da trpi.Ovo hapšenje je samo maska krupnih.