ИЗРУЧЕЊЕ Которанина Јована Јовице Вукотића (38) Црној Гори, која га потражује због покушаја убиства, неовлашћеног поседовања оружја, као и сумње да је, наводно, високопозиционирани члан такозваног шкаљарског клана, питање је дана, сазнају "Новости" из извора блиских правосуђу. Тим пре, јер су се током уторка у јавности огласили неки црногорски, али и српски медији, који тврде да је Министарство правде Србије дало сагласност за његово изручење.

Молба Црне Горе за изручење је, подсетимо, наводно усвојена након правоснажне одлуке београдских судова - Вишег, а потом и Апелационог, према којој су испуњени законски сви услови за изручење Вукотића, који је у екстрадиционом притвору од 6. децембра прошле године. На званичну одлуку требало је само да, на крају, свој потпис стави министар правде Србије, што је, како тврде црногорски извори, и учињено.

Ову информацију, међутим, из Министарства правде Србије у уторак нису потврдили, али ни демантовали. Познаваоци прилика тврде да је разлог "ћутања" неопходност највиших мера безбедности приликом примопредаје Вукотића, због чега се датум изручења чува у највећој тајности.

Адвокат Зора Добричанин Никодијевић, Вукотићев бранилац из Београда, за "Новости" каже да нема информацију о томе да ли ће њен клијент бити изручен Црногорцима.

- Лично немам и не желим да имам информацију о тренутку у коме ће Вукотић бити изручен Црној Гори - каже адвокат. - Сматрам да то не треба да интересује никога осим државних служби Србије и Црне Горе, чији је то посао. Онај ко буде имао информацију о изручењу Вукотића, не треба јавно да је објављује, с обзиром на степен угрожености његове безбедности. Такав податак требало би да представља службену тајну.

С друге стране, адвокат Огњен Радић, који је упознат са Вукотићевим случајем, каже за "Новости" следеће:

- Чуо сам информацију да ће Вукотић, наводно, бити изручен Црној Гори, што се навелико већ пласира по тамошњим медијима. Међутим, о томе се нико од званичника у Србији, као ни у Црној Гори још није изјаснио, па мислим да треба сачекати да се то деси и тек онда коментарисати.

НЕГИРАО СВЕ ОПТУЖБЕ

ДОК је издржавао казну од 15 месеци због фалсификованог пасоша, у Србију је стигао захтев црногорских власти за његово изручење због, како је саопштено, покушаја убиства у Котору 2016. и недозвољеног ношења оружја. Вукотић (на слици) је испитан у Београду и тада је негирао дела за које се терети.