ПРЕД Вишим судом у Београду у понедељак је после две године одлагања почело суђење у случају "Асомакум", у којем се 18 људи терети да су фалсификованим личним картама оснивали фирме за које су лажно приказивали да послују како би добили повраћај пореза од око 29 милиона динара. Они су оптужени за преваре, прање новца и злоупотребу положаја одговорног лица. Иначе, пре неколико година Привредни суд је утврдио да је "Асомакум" основан лажном личном картом и фалсификованим потписом Андреја Вучића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У лажној личној карти Андреја Вучића подаци жене из Шапца!

Због болести, поступак је раздвојен против двоје оптужених, док је исто урађено и за још четворо, којима се на терет ставља саизвршилаштво. Бранилац првоокривљеног Драгослава Јоксимовића препоручио је клијенту да касније изнесе одбрану, како би претходно проучили шта је све од доказа издвојено из списа.

Ипак, у понедељак су се сви изјаснили да нису криви, а троје оптужених је изнело одбрану.

Снежана Ђурђић је навела да она није чула ни за какве фантомске фирме и да не зна зашто је оптужена и зашто је била у притвору, док је осумњичени за фингирање послова Јефто Јовановић тврдио да је његова фирма радила пројекте и да они нису ништа симулирани, већ да су сви радови изведени и инфраструктура изграђена. Казао је да су пројектовали топловод за Топлану Панчево, али и за друге фирме и да му није јасно зашто се све те фактуре у оптужници гурају да су за топлану. Он је рекао и да није знао да "Асомакум" не обавља стваран промет, да није ништа сумњао и да су били регистровани у АПР-у.