Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на 30 година затвора Милоша Делибашића као организатора криминалне групе чији су припадници убили рођеног брата Луке Бојовића, Николу Бојовића и Милоша Видаковића 2013. године.

Остали припадници групе правоснажно су осуђени на казне од 17 до 35 година затвора.

Овом одлуком, која је данас објављена на сајту Апелационог суда потврђена је друга првостепена пресуда Специјалног суда у Београду од 2. априла прошле године.

Прву првостепену пресуду, којом је Делибашић једини био ослобођен од оптужни, 2018. године је укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Делибашић је осуђен због подстрекавања на тешко убиство Видаковића и због злочиначког удруживања.

Саша Цветановић је осуђен на 35 година затвора као директни извршилац убиства Бојовића, а Ратко Кољеншић на 30 година затвора.

Славиша Новаковић је осуђен на 35 година затвора као саизвршилац у убиству Видаковића, а Милош Војновић, као директни извршилац убиства Видаковића, сада је добио 17 година затвора.

На ова убиства, према оптужници су их подстрекавали Делибашић и убијени Слободан Шарановић.

Сви осим Цветановића осуђени су због кривичних дела злочиначко удруживање и тешко убиство у саизвршилаштву.

Горан Бојанић, који је променио презиме у Малетић овом одлуком је осуђен само за припадништво овој криминалној групи на годину дана затвора, коју су према оптужници организовали Делибашић и Шарановић.

Никола, рођени брат Луке Бојовића, убијен је 29. априла 2013. године у Београду, а Милош Видаковић 2. јула у Будви исте године.

Против Шарановића, оптуженог да је заједно с Делибашићем организовао ову групу, поступак је обустављен због смрти, јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви испред своје куће.

Кољеншић је недоступан правосудним органима Србије и живи у Црној Гори, која не жели да га изручи Србији, а Славиша Новаковић је у бекству.

Милош Војновић је признао убиство Видаковића и закључио споразумом са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд, а према коме у замену за признање убиства и сведочење у процесу треба да буде осуђен на минималну казну затвора за кривично дело тешко убиство од 10 и по година.

Њему је у казну од 17 година урачуната и ранија казна по другој правоснажној пресуди.

Он је говорио о свом кривичном делу, као и о улози Делибашића у овој групи, али му током првог суђења суд у том делу није поклонио веру, па је ослободио Делибашића.

Због тога је Апелациони суд прошли пут укинуо првостепену пресуду и наложио понављање суђења, након којег је Делибашићу на захтев тужилаштва, Специјални суд поново одредио притвор.

Главни организатор ове групе и налогодавац убистава био је покојни Шарановић.

Шарановић је, како се сумња, заједно са Делибашићем из освете наложио убиство Николе Бојовића, јер је сматрао да је по налогу Луке Бојовића, убијен његов брат Бранислав Шарановић 2009. године у Београду.

Лука Бојовић је у шпанском затвору од фебруара 2012. године, где издржава казну од 18 година због незаконитог арсенала оружја које је код њега пронађено у Валенсији.

Кољеншић је у Црној Гори и брани се са слободе, која води своју истрагу поводом ових убистава, пошто Србији није изручила Кољеншића и Шарановића.

У потврђеној пресуди се наводи и да су припадници ове групе планирали да лише живота и Владимира Јовановића званог Влада Јапанац из Београда, Луку Ђуровића из Бара (који је ликвидиран у затвору у Спужу), припаднике његовог обезбеђења и Филипа Кораћа из Београда.

Они су сматрали да су припадници супарничке организоване криминалне групе Луке Бојовића, а коју су сматрали одговорном за убиство Бранислава Шарановића, које је извршено 8. октобра 2009. године у Београду, наводи се у пресуди.