Окончано суђење за покушај убиства и наношење повреда: За Пикаса траже максималну казну

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

23. 01. 2020. у 06:30

Окончано суђење за покушај убиства и наношење повреда: За Пикаса траже максималну казну

Сервирку напао у Клиничком центру Војводине

Душан Мургашки осам пута осуђиван за кривична дела са насиљeм

У ВИШЕМ суду у Новом Саду у среду је завршено суђење вишеструко осуђиваном Душану Мургашком (60) званом Пикасо, оптуженом да је 8. фебруара прошле године тешко повредио рођака Мирослава Сачека, а дан касније у Центру за рехабилитацију Клиничког центра Војводине, покушао да убије Маријану Чобански, сервирку у тој здравственој установи. Првостепена пресуда биће објављена у петак.

Апелујући на суд да оптуженом, упорном повратнику у вршњењу кривичних дела, изрекне максималну јединствену затворску казну, заменик ВЈТ Јелена Стојковић Мустакис је у завршној речи истакла да је Мургашки до сада осам пута осуђиван за разна кривична дела од чега више пута за она са елементима насиља и да је већи до свог живота провео у затвору.

- Казне очигледно нису ни најмање утицале на окривљеног да престане са кривичним делима, јер је одмах по изласку из затвора са последње, десетогодишње робије због силовања починио кривична дела за која му се сада суди - казала је заменик ВЈТ, додајући да их је починио за два дана што упућује на закључак да је окривљени криминогена личност склона константом вршењу кривичних дела. - Произилази закључак да не може да се суздржи од кривичних дела када је на слободи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Нисам га ударио тим клештима“: Пикасова одбрана на суђењу за напад и покушај убиства у Новом Саду

У том светлу, како је додала заменик ВЈТ у завршној речи, могло би се поставити питање која би казна уопште била примерена за овакву личност, а нарочито уз чињеницу да очигледно представља конкретну опасност за друге који не морају бити са њим у контакту или комуникацији да би постали потенцијалне жртве.

Према оптужници, Мургашки, који је из затвора изашао 30. новембра 2018. године, 9. фебруара 2019. напао је Сачека са којим је претходно пио алкохол, ударао га клештима "папагајкама", рукама и ногама, и претио да ће га убити. Сутрадан је после трежњења у Ургентном центру, са 1,15 промила алкохола у крви, ножем насрнуо на сервирку. Жену је ухватио за косу и замахнуо ножем да је убоде у врат. Покушавајући да се одбрани од нападача, сервирка се рвала са њим, па су се заједно скотрљали низ степенице. Нанео јој је посекотине по рукама и шакама. Она је дозивала помоћ, а он се сакрио у лифт за транспорт хране где је и пронађен.

ТРАЖИО ЕКСПЕРИМЕНТ

ОПОВРГАВАЈУЋИ налаз и мишљење вештака неуропсихијатра да би Пикасо после попијене две литре алкохола, литре пива и шест "бенседина", био у коматозном стању, Мургашки је тражио да буде подвргнут експерименту.

- Гарантујем сто одсто да сам попио ту количну алкохола и лекова - убеђивао је Мургашки судију, додајући да могу да се кладе у шта год хоће. - Спреман сам да се подвргнем експерименту да бих то доказао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације