УБИСТВО Игора Дедовића и Стевана Стаматовића, наводно припадника "шкаљарског клана" 19. јануара у ресторану "Воскопула" недалеко од Атине, дигао је на ноге безбедносне структуре у Грчкој. Према писању тамошњег листа "Катимерини", ускоро ће у Србију допутовати представници грчке полиције, како би са колегама у Београду разговарали на тему ове сурове ликвидације, почињене пред женама и децом двојице Црногораца.

У грчкој полицији, како лист наводи, сматрају да је неопходна ближа сарадња са МУП Србије, како би се стало на пут оваквим обрачунима. Оно на шта се ставља акценат у целом случају јесте да се утврди да ли су се Дедовић и Стаматовић у Грчкој скривали или су одлучили да своја "пословања" пребаце у ову земљу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убице им пратиле супруге, ликвидације Дедовића и Стаматовића у вези са хапшењем Срба на Глифади? Нови трагови после бруталних убистава вођа "шкаљараца" у Атини

Грчки медији објавили су у среду и фотографије на којима се виде четворица мушкараца, обучена у црно, како долазе до ресторана, као и како се неколико минута касније удаљавају. Сумња се да је реч о нападачима на Дедовића и Стаматовића, пошто су према речима очевидаца у ресторан ушла управо четворица маскираних мушкараца. Камере у самом ресторану тада нису радиле, али су у функцији биле оне на околним зградама.

Оно што све највише забрињава јесте начин на који су убијена двојица Црногораца, на јавном месту, у просторији пуној људи, док су им ту чланови породице. По сличном сценарију, само неколико дана раније на Бежанијској коси у Београду, испред троје деце у колима је убијен Марко Вуковић. Овог Которанина, који је дуго времена био поморац, медији су доводили у везу са трговином наркотицима, али полиција га није имала у евиденцији и, наводно, није припадао ни "кавачком", нити "шкаљарском" клану, који су у вишегодишњем сукобу.

Криминолог Златко Николић објашњава да је "исти рукопис" убистава у Атини и на Бежанијској коси:

- Начин на који су те ликвидације обављене указује да је очигледно реч о истом налогодавцу, а можда је иста и екипа која их је извршила и која ради тако да не поштује оно што се некада звало "кодекс криминалаца". У Мексику и Јужној Америци таквих обрачуна имате колико хоћете, а они који са њима сарађују и одакле купују дрогу, очигледно су преузели и овакав начин ликвидација. Важни су само новац и роба. То је свето и на првом месту, а убиства жена, деце, пролазника, све је то колатерална штета. Ништа лично, како они то сматрају, већ део посла, који се мало искомпликовао.

Камере са суседних зграда снимиле осумњичене


Професор психологије криминала Добривоје Радовановић каже нам да су се почетком деведесетих убиства у Србији обављала тако да нема колатералне штете:

- Жртве нису убијане у присуству других особа. Паралелно са развојем нарко-криминала то се променило, па су почеле ликвидације у присуству девојака, пријатеља, постављане су бомбе испод аутомобила усред дана, кад има пролазника. Сад је ескалирало и убијају се немилосрдно и у присуству чланова породице и из аутоматског оружја, што значи да не воде рачуна да ли ће бити и других жртава. Међутим, постоји задња црта професионализма, ако се тако може рећи, а то је што су "прецизни" и углавном не повреде људе у околини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Которанин убијен с леђа пред сином и две кћери: Детаљи ликвидације испред основне школе на Бежанијској коси

Радовановић наводи да је сам начин ликвидација безобзиран и може се говорити о новом стилу егзекутора који су ангажовани, јер мафијашки босови не убијају лично.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убице су у атински ресторан ушетале као гости, а онда су у Дедовића и Стаматовића САСУЛЕ 30 МЕТАКА: Детаљи ликвидације "шкаљарaца", пресудила им ЧЕТВОРИЦА без маски

- У ком правцу све то иде, у будућности се могу очекивати и ликвидације чланова породице. И није ту у питању само чист посао и мафијашка ликвидација, има ту и етничких карактеристика овог подручја, мржње и освете са примесама крвне - сматра Радовановић.

Дрога откривена у Шпанији

Црногорски медији наводе да је шестогодишњи рат кланова, започет због трговине наркотицима, постао регионални проблем, јер њихове безбедносне службе нису урадиле скоро ништа да спрече сукобе криминалних група. Тамошњи стручњаци за област криминала наводе да се полигон за обрачуне у доброј мери преселио у европске метрополе, али да за то није заслужна полиција, већ претпоставка чланова кланова да ће тамо бити безбеднији.

СТЕФАНОВИЋ: МАЊЕ КРИМИНАЛНИХ ОБРАЧУНА

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да је прошле године у Србији било "само шест убистава у оквиру мафијашких обрачуна", и оценио да је у поређењу са земљама у региону, па и Европи, Србија једна од најбезбеднијих.

Коментаришући последњи обрачун црногорских криминалних кланова у Атини, министар је казао да је за Србију важно да се обезбеди да таквих обрачуна и ликвидација не буде у нашој земљи и истакао да није добро да се то дешава било где.

- Код нас имамо значајно смањење тих обрачуна и броја ликвидација, то више нису 2008, 2009. и 2010, када смо имали по стотинак убистава на годишњем нивоу. Имали смо их и у последњих пар година, а прошле године смо их имали само шест.

Упитан за листу непожељних у Србији и да прокоментарише наводе председника Александра Вучића да је такав обрачун могао да се деси у Београду да те особе нису стављене на листу непожељних у нашој земљи, Стефановић је казао да је тим особама боље забранити улазак, него обезбеђивати додатну заштиту или чекати да буду убијене или да убију неког другог.

СУКОБ ОДНЕО 45 ЖИВОТА

"ШКАЉАРЦИ" и "кавчани" су некада били јединствена криминална група из Котора. Раскол се догодио 2014. и то због 200 килограма кокаина који је нестао из "штек" стана у Валенсији. Прва жртва њиховог сукоба био је "шкаљарац" Горан Радоман (на слици), убијен у фебруару 2015. у подземној гаражи зграде на Новом Београду, у којој је изнајмљивао стан. На месту убиства пронађено је 25 чаура. Начин на који је извршено, ово убиство се сматра за једно од најпрофесионалнијих.

Процењује се да је у рату "шкаљараца" и "кавчана" ликвидирано око 45 људи, а за петоро се верује да су грешком убијени. Претпоставља се да су Дедовић и Стаматовић последње жртве у овом сукобу.

КОКАИНОМ СНАБДЕВАЛИ ПОЗНАТЕ

ГРЧКИ истражни органи су почетком децембра 2017. године у летовалишту Варкизи ухапсили српског држављанина Мартина Матијашевића (на слици), због сумње да је део ланца организоване криминалне групе која је наркотицима снабдевала познате особе у Атини. Поред Матијашевића, истрагу су убрзо повели и против Јована Вукотића, али и једног словеначког држављанина. Након претреса луксузне виле у којој је ухапшен Матијашевић, пронађено је 135 килограма кокаина, чија се вредност, како је објављено, на црном тржишту процењује на око пет милиона евра.

Дрога је, наводно, у грчку престоницу допремана из земаља Јужне Америке. Дистрибуирана је по ноћним клубовима, али и по кућама, нарочито у време журки и прослава богаташа.

Грци су у децембру 2018. нашем Тужилаштву за организовани криминал поднели захтев да они преузму кривично гоњење Вукотића, што ТОК није прихватио. Како су утврдили, није било довољно основа за сумњу која је потребна за вођење истраге против Вукотића по нашем закону.