ЗАМОЛИО бих суд да ме заштити од неистина које се пласирају у медијима. Против мене се води медијска хајка, да сам признао ово кривично дело, иако сам га од почетка негирао и тврдио да га нисам извршио, како у истрази, тако и у судници. Не знам коме да се обратим за помоћ, сем вама.

Ово је на суђењу пред Вишим судом у Београду рекао оптужени Дарко Весковић, звани Прика, који се заједно са Немањом Ивановим терети за убиство Блажа Ђуровића на Душановцу у марту 2018. године.

Он је узбуђеним гласом истакао да је потпуна неистина да му је икада нуђен статус сведока сарадника, или било који други.

- Свим овим неистинама које се пласирају у медијима руши се претпоставка моје невиности и угрожава безбедност моје породице, а зна се да имам троје малолетне деце - наставио је Весковић. - Молим суд да ме заштити, јер немам кога другог. Филипа Кораћа нити знам, нити имам икакве везе са њим.

Оптужени је објаснио да је његов рођени брат својевремено рањен у Немачкој и да се зна ко је то урадио:

- Нека они који пласирају неистине зову немачко тужилаштво и боље се распитају, а не да пишу да и иза тога стоји Филип Кораћ. Понављам да ми никада нико, као ни мојим адвокатима, није нудио било какав статус. Ко прави те медијске преваре, па чак и погрешно обавештава и самог председника, ја не знам. То треба да утврде надлежни, а ја само желим правично суђење и безбедност за себе и своју породицу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Блажа Ђуровића из аутоматске пушке испалили 29 пројектила, запалили ауто и побегли: Суђење Иванову и Весковићу, следи саслушање сведока

Браниоци оптужених тврде да дуже време, а посебно последњих дана, преко медија трају притисци у вези с овим случајем. Сви једногласно траже да се предмет врати у судницу, а не да се њиме, како су рекли, баве улица и медији. Они су, такође, затражили да се утврди "ко је и зашто слагао председника и медије".


ВЕШТАЧЕЊЕ ОРУЖЈА

НА суђењу су саслушана два вештака балистичке струке, који су анализирали трагове из запаљеног возила БМВ, за који се сумња да је коришћен у убиству Ђуровића. Речено је да су вештачењем пронађене "једна карактеристична честица и више коегзистентних". Та једна, како се наводи, доказује да она потиче из ватреног оружја после опаљења, а ове остале је "само прате" и могу бити другог порекла. На питање тужиоца одакле може да потиче оружје које је пронађено у гепеку, али за које се не зна да ли је баш оно коришћено при ликвидацији, балистичар је рекао да је реч о "дугој цеви", коју могу да поседују само припадници полиције и војске.