СТОЈАН Симоновић из бујановачког села Левосоје преживео је, тврди, прави пакао, који је почео када је пријавио директора Предшколске установе у Бујановцу, где је радио, за злоупотребу службеног положаја. Врхунац тортуре коју је овај човек, како каже, доживео, са намером да укаже на бројне директорове малверзације, догодио се када је његов, тада трогодишњи унук, уписан у вртић.

Прочитајте још: “Поштујем жене и нисам насилник”, рече данас на суду Ђорђе (25), који је Ивану (23) ПЕКАО ПЕГЛОМ и секао ножем

Да је дете доживело психичко и физичко злостављање сведочи и недавна одлука Апелационог суда у Нишу по којој је вртић на име накнаде нематеријалне штете и претрпљени страх дужан да детету исплати 100.000 динара.

- Висина накнаде је нешто што не желим да коментаришем - каже Симоновић. - Тако је суд одлучио и ово је крај једног мучног процеса. Проблем је што је директор и даље на челу Предшколске установе, а васпитачице које су злостављале дете још раде упркос налозима инспекција. Са друге стране, главна васпитачица која је сведочила у нашу корист је кажњена и пребачена у сеоски вртић.

Све је, према његовим речима, почело када је пријавио директора за незаконито отуђивање имовине, када је, како се у суду дефинише, извршио радњу "унутрашњег узбуњивача" и пријавио директора да је приликом реновирања вртића злоупотребио службени положај.

Прочитајте још:Приведен мушкарац који је ушао у београдску основну школу, покушао да заведе девојчице и одведе их

- Био је то само почетак моје агоније у установи у којој сам радио од 1981. - прича Симоновић. - Од када сам пријавио злоупотребе, мобингован сам, вређан и шиканиран на разне начине. Најгоре се, међутим, десило када се кренуло са злостављањем мог унука. Као узбуњивач указао сам на бројне злоупотребе, а страдао је мој унук.

Дете је према његовим наводима, а и касније како је потврђено на суду злостављано психички, али и физички када му је васпитачица почупала већи прамен косе!

- Најпре је прва васпитачица, уместо да буде истерана с посла због физичког злостављања, кажњена са 20 одсто одбијања од плате шест месеци. Касније је пребачена у сеоски вртић, али је друга васпитачица наставила психичко злостављање, што је касније детаљно доказано у судском процесу. За њу је постојао налог просветног инспектора да мора бити пребачена из групе у којој је био мој унук у року од осам дана. То, међутим, није испоштовано - прича овај човек из Бујановца, и каже да и даље не може да верује да ти људи раде и руководе установом у којој добробит деце треба да буде на првом месту.

Јуна 2016, после готово три године злостављања у вртићу и покушаја да се нађе адекватно и компромисно решење у интересу детета, Симоновић је потражио правду на суду. Након четворогодишњег процеса суд је крајем прошле године пресудио да је дете злостављано.

После свега, овај Бујановчанин каже да је његов једини грех што је желео добро фирми у којој је провео радни век. Као узбуњивач указао је на многобројне ствари које директор ради мимо закона, а продукт свега тога је мобинг који је трпео и штета која је нанета целој његовој породици.

ДУШЕВНИ БОЛ

ВИШИ суд у Врању је, јула прошле године, донео пресуду у којој се наводи да је Предшколска установа у Бујановцу према Симоновићу као узбуњивачу нанела штетње радње и обавезује се да му исплати 50.000 динара на име душевног бола, као и накнаду судских трошкова. Очекује се одлука Апелационог суда коме су се тужени жалили.

ИСПОШТОВАЋЕ ОДЛУКУ СУДА

МИЛОВАН Алексић, директор бујановачке Предшколске установе, за "Новости" каже да је све урађено по закону, да је вођен дисциплински поступак против васпитачице, да је кажњена финансијски и пребачена у другу групу. Он напомиње да је тужба дошла три године касније из разлога о којима он не жели да говори и да ће установа свакако испоштовати одлуку суда.