МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Филип Кораћ, којег је председник Александар Вучић означио као једног од најопаснијих криминалаца у Србији, у овом тренутку слободан човек у складу са одлукама српских тужилаштава и судова.

Стефановић је, гостујући на ТВ Хепи, казао да припаднике полиције боли што хапсе људе и ризикују, док, с друге стране, неко, да би избегао ризик, проналази разлоге да им изрекне блажу казну. Он је додао да је на срећу пооштрен Кривични законик за најтежа кривична дела.

- Једва чекам да видим нову судску праксу, јер кад неко, ко је већ осуђиван, то уради други пут, биће осуђен на озбиљну дугогодишњу затворску казну. Тиме што сваког криминалца ухваћеног да је организовао групу, која, на пример, дилује наркотике, осудимо на 15 или 20 година затвора, шаљемо поруку да више ником неће пасти на памет да то ради - рекао је Стефановић.

Министар је подсетио да је у јануару прошле године тражио пооштравање казнених одредаба за најтежа кривична дела и другачију политику одмеравања казни за илегално поседовање оружја, јер се, како је рекао, често дешавало да полиција због тог кривичног дела ухапси баш неког из криминалне групе Филипа Кораћа, а да он буде осуђен на условну казну.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сахрањен Марко Ђуровић (28): Убица му пришао и хладнокрвно му зарио НОЖ У СРЦЕ! Преплашени грађани Сомбора не пуштају децу на улице и имају ДВЕ ВЕРЗИЈЕ ЗЛОЧИНА

- Без трунке сумње то оружје је било намењено или за извршење тешког кривичног дела или за међусобне криминалне обрачуне. Онда дођемо до тога да неко те људе не стави чак ни у притвор, већ се бране са слободе - рекао је Стефановић.

Како је истакао, после тога буде изречена пресуда по којој та особа добије годину дана условно, наногвицу, три или шест месеци затвора.

-Хапсимо људе, ми смо ти који им стављају лисице, ризикујемо, и наше породице сутра треба да стрепе, а онда неко, да се не би излагао ризику, да би био фин и да би му било лакше, нађе трунку разлога да изрекне блажу казну. То демотивише људе у полицији.